Revolutsiooniline meetod võib aidata surnuid ellu äratada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus võib olla võimalik ajusurmas inimene tagasi elavate kirja tuua.
Tulevikus võib olla võimalik ajusurmas inimene tagasi elavate kirja tuua. Foto: Vladimir Godnik/picture alliance/moodboard/Scanpix

USA biotehnoloogia ettevõtte sai loa teha inimkatseid, mis võivad tulevikus aidata ajusurmas inimesi tagasi elavate kirja tuua.

Teadlased said loa teha katseid 20 inimesega, kes on mõne vigastuse tagajärjel surnuks tunnistatud, kirjutab The Thelegraph. Esialgu püüavad teadlased taas ellu äratada osa nende kesknärvisüsteemist. Selleks kasutavad nad kombinatsiooni erinevatest ravivõtetest, mille hulka kuulub tüvirakkude ja peptiidide viimine ajju, kuid ka laserite ja närvide stimulatsiooni tehnikate arendamine, mille abil on varem olnud võimalik patsiente koomast välja tuua.

Katsealused on kõik surnuks tunnistatud ning neid on kunstlikult elus hoitud. Nende kesknärvisüsteemi uuritakse mitu kuud, et näha, kas see hakkab ravi abil taastuma. Eriti otsitakse taastumise märke ajutüve kõige alumisest osast, mis kontrollib tahtele allumatut hingamist ja südame tööd.

Teadlased usuvad, et aju tüvirakud võivad olla võimelised ümbritseva koe abil uuesti ellu ärkama. Just nii toimub see mõnedel loomadel. Näiteks salamandritel võivad uuesti kasvada terved jäsemed. Kahepaiksed ja osad kalad on võimelised ka pärast eluohtlikku traumat osa ajust parandama ja taastama.

Ajusurmas inimestel ei ole ajutegevust, nad ei ole teadvusel ja ei suuda hingata, kuid neil säilivad siiski mitmed funktsioonid, mis on elus inimestel. Nende kehas on võimalik tagada vereringe, nad suudavad toitu seedida, jääkaineid väljutada, hormoone tasakaalus hoida, kasvada, saada suguküpseks, parandada haavasid, kõrgesse palavikku jääda ning last kanda ja ilmale tuua. Hiljutised uuringud näitavad ka, et pärast aju surma jäävad kehasse vähesel määral alles ka elektriimpulsid ja vereringe, mida ei ole siiski piisavalt selleks, et tagada terve keha toimimine.

Katse viib läbi biotehnoloogia ettevõte Bioquark, mille tegevjuhi dr Ira Pastori sõnul on tegemist esimesega omataoliste seas. «Selleks, et mõista nii keerulist ettevõtmist, kombineerime bioloogilise regeneratiivse meditsiini võtted teiste olemasolevate meditsiiniliste seadmetega, mida kasutatakse tavaliselt kesknärvisüsteemi stimuleerimiseks teiste raskete teadvushäiretega patsientidel. Pikas perspektiivis loodame, et selliste patsientide aju töö on võimalik täielikult taastada. See ei ole küll esimese uuringu peamine eesmärk, kuid uuring on sammuke edasi selle eesmärgi saavutamiseks,» rääkis ta.

Teadlaste sõnul saadakse uuringu abil ainulaadset teavet inimeste aju kohta, mis aitab tulevikus ravida ka teisi raskeid seisundeid nagu näiteks kooma, Alzheimeri ja Parkinsoni tõbi. Luba uuringu tegemiseks saadi Indias ja see viiakse läbi Uttarkhandis asuvas Anupami haiglas. Esimesed tulemused peaksid teada olema kolme kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles