Pankur teenis ravimite petuskeemiga üle miljoni euro (1)

Heilika Leinus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV ravimid on tavaliselt kallid, kuid Aafrikasse müüakse neid tunduvalt odavamalt.
HIV ravimid on tavaliselt kallid, kuid Aafrikasse müüakse neid tunduvalt odavamalt. Foto: Adek Berry/AFP/Scanpix

Endine Šveitsi pankur müüs Aafrika riikides HIV-epideemia leevendamiseks mõeldud odavaid ravimeid Saksamaa turul ja teenis pettusega kopsaka rahasumma.

Praeguseks 70-aastane ärimees kasutas ära süsteemi, mis oli mõeldud selleks, et arengumaades elavad inimesed saaksid endale lubada HIV-vastast ravi, vahendab the Local hiljuti Šveitsi ajakirjas Beobachter ilmunud artiklit. ÜRO initsiatiivil käivitatud süsteemiga sunniti ravimiettevõtteid müüma HIV-ravimeid Aafrikas tunduvalt odavamalt kui Euroopas ja Ameerika Ühendriikides. Zürichis tegutsenud pankur, keda ajakirjas nimetatakse M.K.-ks nägi selles äriideed. Ta mõtles koos Lõuna-Aafrikast pärit ravimiettevõtjaga välja petuskeemi, mis seisnes Namiibia turu jaoks mõeldud ravimite müümises Saksamaal. Koos eemaldati ravimitelt ingliskeelne pakend, mis asendati saksakeelse originaalpakendiga. Seejärel saadeti ravimid Brüsselisse.

Makseid teostati kolme Panamas registreeritud ettevõtte kaudu, mille kõigi taga seisab M.K. Arvatakse, et mees teenis pettusega ligikaudu 1 077 000 eurot. Äriskeem läks vastu taevast siis, kui üks klient kaebas Saksamaal, et tema ostetud HIV-ravimid olid kahjustatud ja osa tablette puudus pakendist. Seejärel tuli välja teisigi sarnaseid juhtumeid, millele järgnes põhjalik uurimine.

Nüüd väidab M.K., et on ise petuskeemi ohver ega teadnud midagi sellest, et tema äri oli illegaalne. Šveitsi kohus seda juttu siiski uskuma ei jäänud ja on mõistnud temalt välja 8500 Šveitsi franki ehk ligikaudu 7688 eurot, millele lisanduvad kohtukulud. Tänaseks on mees ka töölt vallandatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles