Hambaproteesidest valehäbita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Ehkki hambaproteeside kandmine võib teatud eas tabada meist igaüht, kinnitavad uuringud, et väga suur osa proteesikandjatest väldib proteeside tõttu avalike ürituste külastamist, ei käi enam restoranides ja kohvikutes ning – mis veel hullem – väldib sõprade ja perega kohtumisi. 

Hambaproteesid on abivahendid, mis õigesti kasutades aitavad küpsemas eas inimestel säilitada oma harjumuspärast elukvaliteeti – nautida muretult head sööki, kõnelda selgelt ja kõlavalt ning naeratada ühtviisi julgelt nii lapselastele kui uutele tuttavatele. Ometi see alati nii ei lähe. Mida kujutab endast proteeside kandmine?

Alustuseks tuleb mõista, et hammaste kaotus ja proteeside kandmine tekitab inimestes tihti süütunnet, et nad oma hammaste eest paremini hoolt pole kandnud. Tänapäeval räägitakse tervislikest eluviisidest igal sammul. Kuid praeguste eakate nooruspõlves olid elutingimused kehvemad ning tervisemurede ennetamisele pöörati vähem tähelepanu. Samas on hammaste kaotus ka üks paratamatu osa vananemisest, millega alates 50ndast eluaastatest puutuvad kokku vanemaealised nii meil kui mujal maailmas. Näiteks kannavad hambaproteese vanusegrupis 65 kuni 69 aastat ligi 40% inimestest üle maailma ning see osakaal kasvab eaga.

Harjumine vajab aega

Loomulikult võtab ka proteesidega kohanemine lihtsalt aega ning igaühel on see aeg erinev. Kuna hambaproteesid on ja jäävad siiski üheks soodsaimaks ja kättesaadavaimaks võimaluseks päris hambaid asendada, siis parim viis nendega kohaneda on õppida neid õigesti kasutama. Ajapikku saavad kõik vajalikud võtted selgeks ja suu harjub proteesidega.

Ennekõike on oluline pidevalt jälgida, et proteesid hästi istuksid ja käia vähemalt kord aastas arsti juures proteesi ning suutervise seisukorda kontrollimas. Proteese tuleb iga viie aasta järel vahetada, et tagada parimat sobivust pikema aja jooksul. Isegi hästi istuvad hambaproteesid kipuvad suus liikuma ja täiendavat ebamugavustunnet põhjustama. Lahenduse pakub hambaproteesi kinnitusliim, mis suurendab kasutajate julgust süüa mitmekülgsemat toitu ja vähendab tuntaval määral toiduosakeste sattumist proteeside alla. Näiteks kindlustab spetsiaalselt väljatöötatud koostisega Corega kinnitusliim hambaproteesi mugavama kandmise terveks päevaks.

Tähelepanu puhtusele

Väga oluline on meeles pidada, et proteeside õigesti puhastamine tõstab veelgi nende kandja enesekindlust ja aitab vältida ka põletikke suus. Kindlasti ei tohi hambaproteese puhastada hambapastaga. Hambaproteesid on hambaemailist kordades pehmemad ning hambapastades sisalduvad ained võivad proteeside pinda kriimustada ja mikroobide levikut hoopis soodustada. Mida rohkem hambapastaga proteesi puhastada, seda kiiremini nad deformeeruvad ja kandjale ebasobivaks muutuvad. Proteese puhastatakse spetsiaalsete puhastustabettidega, mis aitavad eemaldada plekke ja kattu proteesi kriimustamata, hävitades ligi 99,9% lõhna põhjustavatest bakteritest. See aitab värskendada proteesikandja hingeõhku.

Igal juhul peaks need pingutused olema väärt seda, et ületada ebakindlus ja tunda rohkem rõõmu elust ning suhtlemisest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles