Haigekassa maksis tervishoiuteenuse eest rohkem kui mullu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi rahastamine kasvas 13 protsenti.
Hambaravi rahastamine kasvas 13 protsenti. Foto: West Coast Surfer/picture alliance / moodboard

Käesoleva aasta esimeses kvartalis moodustas haigekassa tervishoiuteenuste tellimus 201 miljonit eurot, mis on 17,2 miljonit eurot enam kui möödunud aasta samal perioodil.

Ravimeid kompenseeriti ligi 34 miljoni euro eest ning ajutisi töövõimetushüvitisi maksti 39,6 miljonit eurot, teatas haigekassa. Eelmise aasta I kvartaliga võrreldes kasvas tervishoiuteenuste rahastamine üheksa protsenit ehk veidi üle 17 miljoni euro võrra. Ennetusprojektide rahastamine on 2016. aasta I kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvanud kaheksa, üldarstiabi rahastamine kümme, eriarstiabi üheksa, õendusabi seitse ja hambaravi 13 protsenti.

2016.a  esimese 3 kuuga rahastati perearstiabi kokku veidi üle 25 miljoni euro. Perearstiabi tellimus on võrreldes 2015. aasta esimese 3 kuuga kasvanud kokku kümme protsenti. Sel aastal lisandus perearstide teraapiafondi füsioteraapia teenusele suunamise võimalus. See uuendus loob eelduse, et inimene saab vajaliku ravi kiiremini ja oma perearsti koordineerimisel. Aasta algusest kasvas ka palgakomponent ning soetatava EKG seadme piirhinna kasvu arvelt pearaha ning vastavalt pearahaga seotud uuringu- ja tegevusfondi piirmäär.

Aasta esimese kolme kuuga tasus haigekassa raviasutustele eriarstiabi 857 tuhande ravijuhu eest üle 159 miljoni euro. Inimeste arv, kellele osutatud teenuseid haigekassa I kvartalis rahastas, on kasvanud 0,2 protsenti.

2016. aasta esimeses kvartalis toimus 72 protsenti haiglavõrgu arengukava haiglate esmastest plaanilistest ambulatoorsetest eriarstiabi vastuvõttudest ravijärjekorra lubatud maksimumpikkuse (kuni 42 kalendripäeva) jooksul.

Õendusabiteenuste osutamise eest kindlustatutele tasus haigekassa esimeses kvartalis kaheksa miljonit eurot, statsionaarse õendusabi teenuse rahastamine võrreldes 2015. aasta I kvartaliga kasvanud 500 tuhande euro võrra.

Hambaravi teenuste eest tasus haigekassa 2016.a I kvartali jooksul  ligi 6,5 miljonit eurot. Soodusravimeid kompenseeriti ligi 34 miljoni euro ulatuses. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on ravimite rahastamine kasvanud enam kui 21 protsenti.

Ajutist töövõimetust hüvitati 39,6 miljoni euro eest, mis on 4,2 miljonit eurot enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles