Aktivist väidab, et lehmapiim on mürgine (5)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosselhoznadzor keelas kolme Valgevene piimakombinaadi toodete impordi.
Rosselhoznadzor keelas kolme Valgevene piimakombinaadi toodete impordi. Foto: Philippe Huguen/AFP/Scanpix

Kuigi enamik toitumisnõustajaid ja arste kinnitavad, et piimatooted on tervislikud ja vajalikud, on mõned aktivistid veendunud, et piim on keha jaoks mürgine.

«Olgugi, et piim on maitsev lisand kohvile, teele ja maiustustele, on pastöriseeritud piim inimese kehale mürgine,» kirjutab holistiline toitumisnõustaja Amanda Froelich veebiportaalis True Activist. Tema sõnul selgub hiljutistest uuringutest, et piima joomine vähendab luumurru riski 50 protsenti, samas kui kunagi ei ole tõestatud, et piima joomine seda vähendaks. Seda väidet toetab Froelichi arvates tõsiasi, et Aafrikas ja Aasias, kus inimesed tarbivad vähem piima, esineb osteoporoosi vähem.

Peale selle toob ta välja, et osa maailma elanikkonnast ei suuda piima ega piimatooteid seedida. Kuigi vajaliku kaltsiumi, kaaliumi ja valgu võib kätte saada ka puu- ja juurviljadest, on piimatööstus kulutanud Froelichi hinnangul miljardeid eurosid selleks, et veenda inimesi vastupidises. «Kui sulle õpetati, et inimesel on tugevaks ja suureks kasvamiseks piima vaja, siis ei ole sa üksi. Kuid nüüd on õige aeg endale faktid selgeks teha,» kirjutab Froelich.

Tema sõnul tõstab piima joomine allergiate, põletike, esimest tüüpi diabeedi, vähi ja paljude teiste haiguste tekke riski. Hea uudis on Froelichi arvates siiski see, et olemas on ka palju teisi maitsvaid ja kooreseid jooke, mis sobivad piima asemel joomiseks, nagu näiteks mandlipiim. Enamik toitumisspetsialiste ja arste Froelichi vaateid siiski ei toeta. Eestis on arstid ja toitumisspetsialistid hoopis hoiatatud väikelastele piima asemel taimsete toodete andmise eest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles