Uute narkootikumide keelustamine aitab piirata üliohtlike uimastite levikut

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimeste kaitsmine uute turule tulevate uimastite eest on nüüd lihtsam.
Inimeste kaitsmine uute turule tulevate uimastite eest on nüüd lihtsam. Foto: Joe Giddens/PA Wire/PA Images/Scanpix

Alates tänasest kehtiva seadusemuudatuse järgi käsitletakse uusi narkootilisi ja psühhotroopseid aineid ainerühmade alusel, mis annab maksu- ja tolliametile paremad võimalused piirata üliohtlike sünteetiliste uimastite levikut.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna narkotalituse juhataja Raul Koppelmaa sõnul on viimastel aastatel hakatud tellima posti teel mitmeid uusi sünteetilisi narkootikume, millele on antud tuntumate uimastite välimus, kuid toimeaine võib olla kordades suurem ja tarbimisel seetõttu ettearvamatu. «Juba esmakordne katsetamine võib lõppeda kõige traagilisemate tagajärgedega,» lisas Koppelmaa.

Seni on uute ainete lisamine keelatud ainete nimekirja olnud aeganõudev protsess, kuid narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse muudatuste tulemusel ei ole enam vaja samasse ainerühma kuuluvaid aineid ükshaaval keelustada.

«See tähendab, et näiteks posti kaudu mõnda niinimetatud uut narkootikumi tellides riskeeritakse edaspidi olenevalt kogusest automaatselt väärteo või kriminaalkaristusega,“» ütles Koppelmaa.

Eelmisel aastal avastas maksu- ja tolliamet 27 juhtumiga kokku 41 nn uut narkootilist ainet. Juhtumitest 26 olid seotud postitollis avastatud ainetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles