Nii võib õnnestuda insuldi saanu elu päästa

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äkiline tugev peavalu võib viidata insuldile.
Äkiline tugev peavalu võib viidata insuldile. Foto: Janerik Henriksson/TT News Agency/Scanpix

Insuldi korral on kiire ja õige tegutsemine hädavajalik, sest üle kolmandiku inimestest, kes insuldi saavad, sureb selle tagajärjel ja üle poole ellujäänutest saavad püsiva tervisekahjustuse.

Insuldi korral ei varustata keha enam piisavalt verega, kirjutaba ajaleht Bild. Selle põhjuseid võib olla kaks. Esiteks võib olla häiritud vere juurdevool ajju, mille põhjuseks on aju veresoone sulgumine ja mistõttu tekkib mõnes aju piirkonnas hapnikuvaegus. Teiseks võivad ajus veresooned lõhkeda. Järgnevat teades võib olla võimalik insuldi saanud inimese elu päästa.

Kõige olulisemad sümptomid

Insuldile võib viidata iga aju funktsioon, mis korraga toimimast lakkab. Ajalehe Bild ja veebilehe insult.ee andmetel on kõige olulisemad sümptomid järgmised:

  1. Äkki tekkinud nõrkus või halvatus. Tavaliselt tekkib see ühel kehapoolel. Sageli tunneb inimene et käsi või jalg ei «kuula sõna», «ei ole enda omad», suunurk vajub viltu
  2. Äkki tekkinud ühe kehapoole tuimus ehk tundlikkuse langus. Sageli tunneb inimene et ühes kehapooles on «surinad» või nahk tundub puudutamisel «võõras».
  3. Äkki tekkinud kõnehäire. Kõne võib olla pudistav või raskusi võib olla õigete sõnade väljaütlemisel või kõnest arusaamisel
  4. Äkki tekkiv nägemishäire. Tavaliselt on nägemisulatus tugevalt piiratud, mistõttu inimene ei näe enam ühel poolel olevaid esemeid. Inimene võib asju ka topelt näha.
  5. Äkki tekkinud tasakaaluhäire koos peapööritusega. Kui peapööritusega kaasneb ka iiveldus ja oksendamine, siis võib olla tegemist olla ka sisekõrva haigusega.
  6. Vahel võib äkki tekkida väga tugev peavalu, mille puhul on tunne, nagu oleks peas toimunud plahvatus. Tavaliselt insuldi korral valu siiski ei tekki.

Väga oluline on tähele panna, et need sümptomid ei esine kõik korraga. Vahel võib esineda kõigest üks ülal loetletud sümptomitest. Neljandikul inimestest, keda tabab insult, on ka enne seda insuldile viitavad sümptomid. Mõni sümptom võib ka korraks esineda ja siis taas kaduda. Näiteks võib inimesel olla korraga mõnesekundiline nägemishäire, misjärel ta näeb taas tavaliselt. Ka neil inimestel tuleks kiiresti haiglasse pöörduda, enne, kui tekkib eluohtlik insult.

Insuldi sümptomite kontrollimine

Selleks, et kontrollida, kas inimesel on insult ja talle vajadusel kiiresti abi anda, tuleks lähtuda juhisest nimega FAST. See ingliskeelne lühend tähistab nelja sõna: face (nägu), arms (käsivarred), speech (kõne) ja time (aeg).

Teha tuleks järgnevat:

1. Nägu

Palu inimesel naeratada. Kui üks suunurk või silmalaug vajub alla, siis viitab see ühe kehapoole halvatusele.

2. Käsivarred

Palu inimesel enda ette üles tõsta mõlemad käed, suunata peopesad üles poole ja hoida seda poosi kümme sekundit. Kui inimene on halvatud, siis ei saa ta kahte käsivart korraga üles tõsta – need vajuvad kiiresti alla või pöörduvad peopesad alla poole.

3. Kõne

Paluge inimesel ühte lauset korrata. Selleks võib olla näiteks: «Täna särab päike kõrgel taevas.» Kui inimene seda ei suuda, hääl kõlab nõrgalt või osa sõnu või silpe läheb kaduma, siis on tegemist kõnehäirega.

4. Aeg

Kui üks kolmest eelnevast katsest annab insuldile viitava tulemuse, siis vali kohe hädaabinumber 112, kirjelda sümptomeid ja ütle, kunas need tekkisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles