Soomes karmistatakse suitsetajatele kehtivaid reegleid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värskelt renoveeritud sotsiaalkorteri elanikke ähvardab tulevikus suitsetamise korral kodust väljaviskamine.
Värskelt renoveeritud sotsiaalkorteri elanikke ähvardab tulevikus suitsetamise korral kodust väljaviskamine. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

Helsingis hakkab sotsiaalelamute siseruumides, rõdudel, terrassidel ja õuedel peagi kehtima suitsetamise keeld, mis pannakse kirja üürilepingutesse.

Soome kõige suurem sotsiaalkorterite üürile andmisega tegelev ettevõte Heka otsustas teisipäeval, et keelustab suitsetamise kõigis oma värskelt renoveeritud korterites, kirjutab Yle Uutiset. Tingimus suitsetamise keelu kohta pannakse kirja uutesse üürilepingutesse, samas kui juba olemasolevad lepingud jäävad muutmata. Reegli vastu eksijaid ähvardab korterist väljaviskamine.

Heka tegevjuhi Jaana Närö sõnul on põhjusi suitsetamise täieliku keelustamise kohta palju ja aeg selle reegli kehtestamiseks küps. «Näiteks selgus hiljutisest uuringust, et suitsetamist on Helsingis vähemaks jäänud ja soovime anda oma panuse selle toetamiseks. Keeld on seotud ka küsimustega, mis puudutavad kinnisvara haldamist ja vaidlusi, mis tekkivad, kui inimesed suitsetavad rõdudel ja suits levib nende naabrite rõdudele,» selgitas Närö.

Soome kinnisvaraföderatsiooni peajuristi Jenni Hupli sõnul on suitsetamise keelustamine rõdudel ja terrassidel seadusega täielikult kooskõlas juhul, kui see nõue on üürilepingus kirjas. Tema arvates on korteriomaniku soov suitsetamine keelata täiesti arusaadav. «Loomulikult on korterit välja üürivad omanikud sellise keelu poolt, sest suitsetamisega seonduvad mitmed kulud,» rõhutas ta keelu majanduslikku poolt.

Helsingi linnale kuulub üle 56 000 eluaseme, millele on suur nõudlus, sest üür on sotsiaalelamutes suhteliselt madal. Sotsiaalelamutes elab ligikaudu 90 000 inimest ehk umbes kuuendik Helsingi elanikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles