Helsingi lasteaedades hakatakse pakkuma veganite toitu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha rohkem Soome lapsevanemaid annab järeltulijatele üksnes taimset toitu.
Üha rohkem Soome lapsevanemaid annab järeltulijatele üksnes taimset toitu. Foto: Vladimir Godnik/picture alliance / moodboard

Helsinki linnavalitsus kuulutas välja aastase pilootprojekti, millega hakatakse 20 lasteaias pakkuma tavapärase lõunasöögi kõrval ka veganitele sobivat alternatiivi.

Kui seni on paljudes lasteaedades pakutud vegetaarlastele sobivat menüüd, mis sisaldab taimsete saaduste kõrval ka piima ja mune, siis rangete veganite tõekspidamistega ei lähe see kokku, vahendab Yle Uutiset. Seni on lapsevanematel olnud õigus pakkida vegan-lapsele sobilik toit lasteaeda kaasa.

Projekti eesmärk on kaardistada kulud, mida väikelastele pakutavad vegan-toidud maksma läheksid. Praeguse seisuga on ametnikud kokku arvutanud, et veganitele sobivate alternatiivsete komponentide lisamine läheks maksma 4,4 eurot rohkem kui tavapärane söögikord. Koos vegani-valikuga läheks ühe lapse päevane toidukord kokku maksma 7,26 eurot.

Projektile eelneva küsitlusega tuvastati, et Helsinkis on 27 vegan-perekonda, kes vajaksid taolist toidukordade muutust. Lasteaedade töötajate hinnangul võib olla aga ligikaudu 125 perekonda, kes tunneksid vegan-toidukordade saadavuse üle heameelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles