Suur osa maailmast kannatab valuvaigistite puuduse all

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes maailma riikides peavad inimesed valu kannatama, sest arstid kardavad neile vajalikke ravimeid välja kirjutada.
Paljudes maailma riikides peavad inimesed valu kannatama, sest arstid kardavad neile vajalikke ravimeid välja kirjutada. Foto: Vikki Grant/picture alliance/moodboard/Scanpix

Vastupidiselt levinud arusaamale ei kannata suurem osa maailmast mitte valuvaigistite väärkasutamise, vaid nende puuduse all.

Samal ajal, kui USAs väärkasutatakse retseptiravimeid laialdaselt ja eriti suur on probleem valuvaigistitega, siis suuremas osas maailmas on mure vastupidine, kirjutab Business Insider. Paljud haiged inimesed, kellel oleks tarvis retseptiravimeid nagu oksükodoon ja teised opioididest valuvaigistid, kannatavad valu, sest neil ei ole võimalik neid aineid saada.

Venemaal, Indias ja Mehhikos ei taha paljud arstid oma patsientidele valuvaigisteid välja kirjutada ka siis, kui näevad selleks tegelikult vajadust, sest kardavad, et neil tekkib selle pärast probleeme. Keenias andsid terviseametnikud hiljuti loa toota morfiini, sest kriitikud kurtsid selle üle, et seda kõige tõhusamat valuvaigistit saab seal vaid seitsmest haiglast, samas kui riigis on kokku 250 haiglat. Inimõiguste organisatsioon Human Right Watch juhtis selle aasta veebruaris tähelepanu ka sellele, et Marokos on vaid väga vähestel arstidel õigus opioide välja kirjutada, sest seal kehtiva seaduse järgi on need mürgid.

Enamikes arengumaades on juurdepääs nendele ravimitele piiratud ka juhul, kui inimesel on vähk, AIDS või tõsised sõjahaavad. Põhjus on meedikute väljaõppe puudumine, keerulised seadused, kulud, soov piirata illegaalsete narkootikumide levikut ja mõnedes kultuurides ka arusaam, et valuga tuleb ära harjuda ja selle üle ei tohi kurta. Terviseametnike sõnul on probleem veelgi suurenenud hirm kõigi narkootiliste ainete ees, eriti Ameerika Ühendriikides opioididega toimuva valguses.

«Me ei tohiks unustada, et need ravimid on meie tervishoiusüsteemis väga olulised,» ütles organisatsiooni Human Right Watch tervise ala  asedirektor Diederik Lohman. Tema sõnul võib morfiini väljakirjutamisel tehtud viga mõnedes riikides endaga kaasa tuua kriminaalkaristuse, mis tekitab arstides hirmu.

USAs asuva Harvardi ülikooli meditsiinikoolis külalisõppejõuna tegutsev Afsan Bhadelia on samuti veendunud, et rahvusvahelisel tasandil on opioididega seotud suurim probleem valearusaam, et tarvis on veelgi rangemat kontrolli, mistõttu ei saa vajalikke valuvaigisteid ka need, kes vajavad mõnda operatsiooni. «Inimesed lähevad operatsiooniruumi ja seal ei ole mitte kedagi, kes nende valusid vähendaks. See on väga suur ebaõiglus,» rääkis Bhadelia.

Ka ühinenud rahvaste organisatsiooni veebruaris avaldatud aruande kohaselt on opioidide kasutamine kõige rohkem suurenenud Põhja-Ameerikas, Kesk- ja Lääne-Euroopas ning Okeaanias. Aafrikas, Aasias, Kesk-Ameerikas, Kariibi mere piirkonnas, Lõuna-Ameerikas ning Ida- ja Lõuna-Euroopas kasutatakse neid aineid endiselt vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles