Viis lihtsat valikut, mis aitavad tervislikumalt toituda

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadi võib süüa küll, aga eelistada tuleks tumedat.
Šokolaadi võib süüa küll, aga eelistada tuleks tumedat. Foto: Panther Media/Scanpix

Tarbitud toidust sõltub ka inimese tervis, välimus ja vananemise kiirus, mistõttu tasub langetada tervislikumaid valikuid.

Toitumisspetsialist ja raamatu «The Metabolism Solution» autor Lisa Lynn toob välja, et sageli viivad parema tervise ja kaalulangetuseni just väikesed muutused, kirjutab newsmax.com. Seetõttu soovitabki Lynn asendada ebatervislikud toidud kasulikumate alternatiividega.

1. Suhkrurikaste jookide asemel tarbi vett

Lynni sõnul ei tasu juua limonaade ega ka spordi- või dieetjooke, sest need on ebatervislikud. Neis leidub liiga palju suhkrut või suhkruasendajat, mille tarbimine võib tuua kaasa terviseprobleeme. Kui aga inimesele meeldivad gaseeritud joogid, soovitab spetsialist mineraalvett, kuhu võib lisada värsket sidrunimahla.

2. Mahla asemel söö puuvilju 

Esmapilgult vägagi tervislikus mahlas võib olla väga palju suhkrut, kuid samas aga vähe kiudaineid. Puuviljades leidub kiudaineid aga küll ning need aitavad hoida täiskõhutunnet ja soodustavad ka seedimist.

3. Asenda toorjuust mandlivõiga

Mandlivõi pole ainult maitsev, vaid seal leidub ka kasulikke monoküllastumata rasvhappeid, mis aeglustavad vananemist.

4. Eelista tumedat šokolaadi piimašokolaadile

Vähemalt 70-protsendilise kakaosisaldusega šokolaad aitab vähendada südamehaiguste tekkimise riski ning tugevdan ka luid ja sidekude. Selles leidub ka vabade radikaalidega võitlevaid antioksüdante. Piimašokolaadis on aga üldjuhul liialt vähe kakaod ning liiga palju suhkrut, et kuuluda tervislike toitude hulka.

5. Vaheta nisujahust pagaritooted täisterajahust küpsetiste vastu

Täisteratoitude söömine ei tekita sellist veresuhkru kõikumist nagu nisujahust küpsetiste tarbimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles