WHO peadirektor: maailma ähvardavad laustaudid, milleks valmisolek puudub (3)

Heilika Leinus
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margaret Chan eilsel maailma terviseassambleel.
Margaret Chan eilsel maailma terviseassambleel. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Maailma terviseorganisatsiooni WHO peadirektori dr Margaret Chani hinnangul tabab meid lähiajal üha enam nakkushaiguste puhanguid, mille tulekuks maailm valmis ei ole.

«Las ma annan Teile karmi hoiatuse,» rääkis maailma terviseorganisatsiooni juht dr Margaret Chan eile kogunenud maailma terviseassambleel, kuhu kogunesid juhtivad tervishoiutöötajad ja poliitika kujundajad, kirjutab WHO oma kodulehel. «See, mis praegu toimub näeb üha enam välja vahepeal kadunud ja uute nakkushaiguste tagasituleku ohuna. Maailm ei ole sellega hakkama saamiseks piisavalt ette valmistunud.» Maailma tervisemaastikku kujundavad tema sõnul kolm «aeglaselt liikuvat katastroofi»: kliimamuutused, üha rohkemate mikroobidevastaste ravimite läbikukkumine ja krooniliste mittenakkavate haiguste levik.

Chan avaldas arvamust, et just inimeste hooletu suhtumine loodusesse on andnud kahjulikele mikroorganismidele mitmeid võimalusi levimiseks. «Need ei ole mitte looduskatastroofid, vaid inimeste tehtud katastroofid, mille põhjuseks on poliitika, mis tõstab majanduslikud huvid kõrgemale inimeste heaolust ja planeedist, mis annab neile elu,» rääkis ta.

WHO peadirektor rõhutas, et inimesed ja kaubad liiguvad rohkem kui kunagi varem, mistõttu varem üksnes osasid maailma piirkondi ähvardavatest nakkustest on saanud ülemaailmne oht. Headeks näideteks selle kohta on Zika, Chickengunya, Ebola ja SARS, millest ligi kümne aasta eest suurem osa inimesi midagi kuulnud ei olnud.

Chani hinnangul on aga oodata veelgi ebameeldivaid üllatusi. Suureks probleemiks on näiteks antibiootikumide suhtes resistentsed haigustekitajad, mille hulka kuuluvad ka niinimetatud «superpisikud», mis levivad kiiresti kõikjal maailmas.

«Kiiresti leviv Zika puhang on meile hoiatuseks selle kohta, et kuus aastakümmet Aafrikas ja Aasias tukastanud haigus võib korraga üles ärgata uuel mandril ja põhjustada ülemaailmse hädaolukorra, mis seab ohtu inimeste tervise,» sõnas Chan. Zika dengue palaviku ja Chickengunya kiire leviku põhjuseks on Chani arvates 1970. aastatel läbi kukkunud poliitika, millega püüti piirata sääskede levikut. Tema sõnul on kahetsusväärne ka see, et Zika vastu ei ole siiani olemas vaktsiini ja seda haigust ei ole võimalik ka ühegi laialt levinud testiga usaldusväärselt kontrollida ega ravida.

Chan lisas, et Lääne-Aafrika džunglitest välja levinud ja 11 000 inimest tapnud Ebola raputas samuti maailma ja näitas, kuivõrd vähe on inimesed sellisteks laustaudideks ette valmistunud. «Ebola puhang kolmes väikeses riigis on maailma halvanud hirmu ja reisimispiirangutega,» rääkis ta. Nüüd levib samas piirkonnas kollapalavik, mis on veelkord näidanud, et kõige olulisemadki ettevalmistused selliste haiguste levikuks on tegemata, kuigi tegelikult oleks neid võimalik ennetada.

Suureks probleemiks on maailma terviseameti peadirektori sõnul ka ebatervisliku toidu massiline reklaamimine, mis on iseäranis suurde ohtu seadnud laste tervise. «Kõrgtöödeldud toidud, mis on odavad, mugavad ja maitsvad saavad suurema turuosa kui värsked puu- ja köögiviljad,» kirjeldas Chan levinud probleemi. Kuna ka kõige lihtsam eine võib koosneda väga erinevatest paikadest pärit toiduainetest, siis on tema sõnul ka üha raskem tagada toidu kvaliteeti. Ülemamaailmastumisega seotud probleemid on aga WHO peadirektori sõnul tabanud ka ravimiturgu, muutes ka ravimite kvaliteedi tagamise üha raskemaks.

Chani sõnul teevad terviseametnikud pidevalt pingutusi nakkushaiguste ohjamiseks, inimeste elustiili muutmiseks ja nende eesmärkide saavutamiseks vajaliku raha leidmiseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles