Hambaarstide liidu juht: ravimata hambad võivad põhjustada vähki

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarstide liidu president Piret Väli.
Hambaarstide liidu president Piret Väli. Foto: Toomas Huik

Hambaarstide liidu presidendi Piret Väli sõnul võivad õigel ajal ravimata jäänud hambad põhjustada kroonilisi põletikke ja isegi suuvähki.


«Näiteks väljakujunenud parodontiidi ehk hammaste kinnituskudede põletiku puhul võib igemetaskute sisepind olla peopesa suuruselt haavandunud. Katkised hambad, mis on teravate servadega, võivad kroonilise ärritusena põhjustada suu- ja keelevähki,» selgitas Väli.

Ta lisas, et põletikud suus, eriti siis, kui need jäävad krooniliseks, on riski tõstvaks lisafaktoriks nii insuldi kui ka südameinfarkti tekkel. Lisaks anaeroobsed flegmoonid ja abstsessid, mis on väga ohtlikud ja võivad lõppeda surmaga.

Väli hinnangul pole kindlasti õige, et inimesed peavad hambaravi täies ulatuses ise kinni maksma, sest suuõõne haigus on samasugune haigus nagu iga teinegi. Hambaid säilitav baasravi peaks tema sõnul olema kompenseeritud kõigil täiskasvanutel, nii nagu see on mujal. Ja kui haigekassa eelarve seda täies ulatuses ei võimalda, võiks hinnavahe hüvitada erakindlustus.

«Hüvitis peab olema ja suurenema, siin ei ole kahtlustki, kas või samm-sammult. Suureks abiks oleks tööandja-poolne tervishoiuteenuse hüvitamine, kui need summad vabastataks sotsiaalmaksust,» rääkis Väli. «Usun, et Eesti ettevõtjad tuleksid siin töötajatele appi, et vähendada omaosalust, mis käib enamikule üle jõu.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles