Valus teema: vanemad sooviks imiku äkksurma põhjustest rohkem teavet

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Imiku äkksurma on keeruline ennetada, sest kuni tänaseni ei ole täpseid tõendeid, mis seda põhjustab. Kahtlemata põhjustab see vanematele palju valu ning harvad pole juhtumid, mil nad teadmatusest süüdistavad lapse surmas iseennast.

Kui vanemad on lapse kaotanud, võivad arstid peljata surma põhjustanud riskifaktorite üle arutlemist, kuna tegu on tõeliselt valusa teemaga ning tõenäoliselt süüdistavad lapsevanemad siis iseennast, kirjutab Reuters. Värske uuring aga näitab, et tegelikult sooviksid vanemad just rohkem informatsiooni.

Warwick ülikoolis läbi viidud uuringut juhtis dr Joanna Garstang, kes soovis ühtlasi teada saada, kas vanematele põhjustab rohkem stressi detailne informatsioon või pidevad «mis oleks, kui» küsimused ja peas läbimõeldud stsenaariumid. Lapsevanematega läbi viidud intervjuude järel teadis ta rääkida, et kõik lapse kaotanud vanemad on nagunii endalt küsinud, et kas nad oleks saanud midagi teisiti teha ning eelistaksid teada pigem iga põhjust, mitte olla teadmatuses.

Uurimisrühm küsitles 21 paari lapsevanemaid, kelle lapse surma põhjuseks aastail 2010-2013 määrati äkksurm. Vanemad kirjeldasid lapse surma eelseid sündmusi ja tegevusi, oma arusaama beebi surmapõhjusest ning oma tervisenäitajaid selle järgselt. Seitse küsitletud vanemate last oli surnud konkreetsetel meditsiinilistel põhjustel (näiteks kaasasündinud südamerike) ning 14 lapse surmapõhjused olid selgusetud. Vanemad avaldasid selgelt arvamust, et oleksid soovinud surmapõhjust täpselt teada. Mõned tundsid end isegi petetuna, kui pärast lahkamist määrati surmapõhjuseks äkksurm, mille põhjused jäid selgusetuks.

Kolm ema pidasid end lapse surma eest vastutavaks ning langesid läbielatu järel depressiooni. Seevastu üle poolte lapsevanemate ei süüdistanud imiku surmas kedagi. Mitmed vanemad olid aga teadlikud, et näiteks imiku kõrval magamine või tema läheduses suitsetamine tõstavad äkksurma riski.

«Äkksurm on siiani mõistatus ning kuigi seda esineb üsna harva, võib siiski juhtuda, et ühes peres võib seda ette tulla mitu korda. Seetõttu ongi oluline riskifaktorid peres läbi arutada,» rõhutas Garstang. Sellegipoolest märkis ta, et ükski küsitletud lapsevanematest ei soovinud lapsele tahtlikult halba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles