Suurhaigla Põlvas ja Valgas sünnitusabil tulevikku ei näe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liikme Mart Einasto sõnul on Valgas ja Põlvas sünnituste arv liiga väike, et seal sünnitusabi pakkuda.

Tartu ülikooli kliinikumi ja Lõuna-eesti haigla vahel toimub küll koostöö, kuid lootus, et suurel kliinikumil on lihtne panna oma arste igale poole vastuvõtte tegema, kas sundides või heaga motiveerides, on küllaltki ülepaisutatud, vahendab Med24 Mart Einasto eilset ettekannet kliinikumi konverentsil.

«Üks asi, mida ei arvestata, on see, et kui tohter käib oma vabast tahtest ühes või teises haiglas vastu võtmas, siis on tema tööle sõitmise aeg tema enda asi, aga kui me ta sinna suuname, siis on see osa tööajast ehk efektiivset aega, millal ta teenust kohapeal osutada saab, jääb küllaltki väheks,» rääkis Einasto. «See on ka põhjus, miks ma usun ja olen pidanud vajalikuks rõhutada, et patsiendi transpordi küsimused tuleb lahendada võrgustumise käigus.»

Einasto sõnul on kliinikum praegusel hetkel kõige tõsisemalt läbi rääkimas Valga ja Põlva haigla liidestamise sõlmküsimustes. Kaks kõige valusamat teemat on tema sõnul statsionaarne sünnitusabi ja üldkirurgia - kas need peaksid seal jätkuma?

«Olen olnud selle väga ebapopulaarse sõnumi levitaja, et meie visiooni kohaselt see nii jätkuda ei saa,» lausus Einasto. Ta lisas, et sünnitused on jäänud ammu alla igasugust kriitilist arvu. Seda on majanduslikel, kuid ka kvaliteedi põhjustel liiga vähe. «Teine, mis on ka väga suureks arutelu objektiks kujunenud, on erakorralise abi osutamine ööpäevaringselt (Valgas ja Põlvas - toim),» lisas ta.

«Erakorralise meditsiini arste ei jagu suurtessegi keskustesse. Väiksemas kohas peaks olema väga laialdase profiiliga tohtrid. Näiteks laia profiiliga sisearstid ja kirurgid, ja veel parem kui mõlemast kombineeritud oskustega, aga tööturule selliseid väga tulemas ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles