Narkosurmade arv on viimastel aastatel poole võrra langenud

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui nelja aasta eest suri uimastite üledoosi tagajärjel 170 inimest, siis möödunud aastaks langes arv enam kui poole võrra.
Kui nelja aasta eest suri uimastite üledoosi tagajärjel 170 inimest, siis möödunud aastaks langes arv enam kui poole võrra. Foto: Panther Media/Scanpix

Uuringutest selgus, et peamised muutused võrreldes möödunud aastatega on uimastisurmade arvu langemine ja kanepitarbimise stabiliseerumine noorte seas.

«Uimastisurmade vähenemisele on oluliselt kaasa aidanud erinevate tegevuste koosmõju – tõhus politseitöö, ennetus, süstlavahetus ja sõltlastele elupäästva ravimi naloksooni kättesaadavaks tegemine,» rääkis siseminister Hanno Pevkur. Samas on tema sõnul palju tööd sõltlaste ravi ja rehabilitatsiooniga veel ees. «Järgmise sammuna on Eestis vaja rohkem tervishoiuasutusi, kus pakutaks uimastisõltlastele metadooni asendusravi,» ütles Pevkur.

Teine oluline tähelepanek on vahepeal aasta-aastalt kasvanud alaealiste kanepitarvitamise stabiliseerumine. Viimaste uuringute kohaselt on 14–16-aastastest noortest elu jooksul kanepit proovinud 26 protsenti. Samal ajal on veidi kasvanud teiste illegaalsete uimastite proovimine, lisaks kanepile tarvitavad noored kõige sagedamini sissehingatavaid uimasteid ehk inhalante ning rahusteid ja uinuteid.

Teiste uimastite näitajate kõrval on sama aja jooksul vähenenud alkoholi ja tubakatoodete tarbimine. «Kuigi mõnevõrra positiivse trendina võib näha alkoholitarvitamise ja suitsetamise vähenemist, on jätkuvalt probleemiks kanep,» märkis Pevkur. Ta sõnas, et oludes, kus iga neljas noor on elu jooksul kanepit proovinud, tuleb minu hinnangul nii koolides kui igal lapsevanemal tõsiselt läbi mõelda, mida saaks teha selle nimel, et lapsed ei jõuaks kanepini.

Lisaks arutas uimastiennetuse valitsuskomisjon kohtumisel edasisi tegevusi uimastitarvitamise ja sellest tingitud kahjude vähendamiseks Eestis. Uimastiennetuse valitsuskomisjon on 2012. aastal loodud erinevatest riigiasutustest ja ekspertidest koosnev ümarlaud, mis teeb koostööd uimastitarvitamise ja sellest tingitud kahjude vähendamiseks Eestis.

Kui 2012. aastal suri uimastite üledoosi tagajärjel 170 inimest, siis sellest ajast on see arv langema hakanud ja oli möödunud aastal üle poole väiksem – 84. Selle aasta esimese nelja kuuga on oma elu üledoosi tõttu jätnud 16 inimest, ka seda on oluliselt vähem kui varasematel aastatel sama ajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles