Silmaarst hoiatab päikese eest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikese käes olles tasub olla ettevaatlik.
Päikese käes olles tasub olla ettevaatlik. Foto: Panther Media

Silmaarsti kinnitusel on silamde hoidmine päikese tekitatud UV-kiirguse ja tehistekkelise UV-valguse eest sama oluline kui naha kaitsmine.

Põletused ei pruugi tekkida alati otsesest päikesevalgusest, vaid ka pindade, lume või veekogu peegeldusest, rääkis silmaarst Kai Noor terviseuudised.ee-s.

Silmakahjustusi on mitut liiki. Päikesepõletus võib silma sarvkestal tekkida samamoodi kui nahal. Sellist põletust nimetakse fotokeratiidiks. Silmas tekib pisaravool, samuti võib esineda valulikkust. Enamikul juhtudel on niisugune seisund ravitav, kuid võib tekkida ka eluaegne terava valguse kartus ehk fotofoobia.

Sarvkestale võib hakata silma välimisest nurgast kasvama nn tiibkile ehk pterygeum. Rasketel juhtudel, kui tiibkile kasv on ulatuslik, võib see hakata otseselt nägemist segama.

Protsessi on võimalik operatiivselt peatada ja tekkinud tiibkile eemaldada.

Kahjustused silmaläätsel on aga pöördumatud. Tugev UV-kiirgus võib põhjustada läätses hägususe teket, millest areneb edasi kae (cataract). Sellise kahjustuse ravi on ainult kirurgiline.

Kui olete lõunamaa päikeserohketes riikides ringi sõitnud ja sealseid kirikuid külastanud, siis kindlasti olete märganud, et paljudes kohtades tehakse kirikule väärismetallidest annetusi. Need on tihti amuletid või kujundid haigetest kehaosadest.

Enamik neist kujutab silma, mis näitab, et vanasti, kui päikseprille veel ei olnud ja ohtu ei tunnetatud, tekkisid päikeselistes maades sageli silmakahjustused ja seda ilmselt kuni pimedaks jäämiseni.

Üks niisuguseid UV-kiirgusest tekkida võivaid kahjustusi, mis viib nägemise kas osaliselt või täielikult, on silmapõhja tsentraalse osa ehk makuli põletus.

Sellise protsessi tulemusena tekib silmapõhja õhukese tsentraalse osa rakkude kahjustus, areneb degeneratiivne kude ja kujuneb välja düstroofia. Seda nimetatakse makuli kärbumiseks, mis toob omakorda kaasa märkimisväärse nägemisteravuse vähenemise. Tänapäeval sellise kahjustuse efektiivne ja püsivate tulemustega ravi puudub. UV-kiirgusest põhjustatud muutused silmades võivad tekkida ükskõik millises eas, seega on oluline kaitsta nii enda kui ka laste silmi. Tänavapildis ja autodes näeme, et täiskasvanud kannavad küll päikeseprille, kuid kahjuks on nad unustanud oma laste silmad.

Terviseuudised.ee-st saab lisaks lugeda, mida tasub päikeseprillide ostmisel tähele panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles