Kui kaua kestab päikeskreemide mõju tegelikult?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevituskreemi tasuks kasutada.
Päevituskreemi tasuks kasutada. Foto: SCANPIX

Pikka kaitset lubavate päikesekreemide mõju võib kaduda tundidega ning lõppeda inimese jaoks hoopis nahakahjustuse riskiga.

Sellistele tulemustele on jõudnud tarbijate rühmitus Consumer Watchdog, kirjutab independent.co.uk. Järeldusi tehti nelja päikesekreemitootja toodete kohta, mida tuleb kasutusõpetuse järgi peale kanda vaid korra päevas. Kuue kuni kaheksa tunni pärast on aga selliste toodete kaitsetase langenud 74 protsenti. See tähendab, et päeva jooksul võib SPF30 päikesekreemi kaitse langeda SPF8 tasemele.

Katsetatud päikesekreemideks olid Soltan Once Invisible 8hr Sun Protection SP30, Piz Buin 1 Day Long SPF30, Riemann P20 Once A Day Sun Protection SPF30 ja UltraSun Family SPF30.

Toodete kaitsevõimet katsetati labori tingimustest vabatahtlikute peal, kelle naha kaitsevõimet mõõdeti nii päikesekreemi määrimise järel kui ka kuus kuni kaheksa tundi hiljem, olenevalt sellest, kui kaua pidi päikesekreemi kaitsevõime püsima. Selleks istusid vabatahtlikud päev otsa t-särgid seljas laboris. Kreemi määriti nende seljale.

Päiksekreemide firmad ütlesid oma vastulausetes, et päikeskreemi tuleks uuendada pärast ujumist, higistamist või sportimist. Samuti rõhutati, et Briti ametid on soovitanud uuendada päikesekreemi iga kahe tunni järel. Lisaks toodi välja, et inimestel on erinev nahatüüp ja kaitse kestus ongi erinev. Toonitati, et loomulikult päikesekreemi kaitsevõime ajapikku väheneb ning kreemi eesmärk on siiski inimeste nahka hoida. Samuti kaheldi läbiviidud uuringu kvaliteedis, sest miks mõõta kaitsevõimet riideid kandnud inimeste selgadelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles