Südamearstid kardavad infarktide arvu kasvu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrokardiogramm
Elektrokardiogramm Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Kuna rahanappuse tõttu peavad südamehaiged ootama senisest kauem vastuvõttu kardioloogi jutule, siis arstide hinnangul võib lähiajal kasvade nende patsientide arv, kes jõuavad haiglasse eluohtlikus seisundis.

«Pole midagi parata, rahastust käbitakse ning selle tõttu peab teinekord arst vastuvõtuaega ootavaid plaanilisi patsiente edasi lükkama. See omakorda võib kaasa tuua patsiendi seisundi järsu halvenemise tüsistuste näol,» ütles Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiakeskuse ülemarst-teadusjuht Margus Viigimaa.

Ta lisas, et  kui haigel on meditsiiniliselt eluohtlik seisund, südamelihase infarkt või tõsine rütmihäire, siis saab patsient loomulikult erakorralist abi. Tegeletakse selles ulatuses kuidas haigekassa ravikulusid katab.

«Aasta aastalt lähevad ravivõimalused aina efektiivsemaks, paratamatult toob see kaasa ravi kallinemise,» nentis Viigimaa. Igal aastal vaadatakse üle ravivõimalused, mille kulud mahuvad haigekassa eelarvesse, ning arutatakse läbi haigusjuhud, mis vajavad erakorralist ja kallist ravi.

Viigimaa sõnul annab Eesti juba aastaid kardioloogiliselt parimat ravi Euroopas. «Kahjuks on Eestis ravikulude rahastamine ligi poole võrra kesisem kui ülejäänud Euroopa riikides,» sõnas Viigimaa. Soomega võrreldes on Eesti arstidel kaks, kolm korda vähem raha haige kohta.

«Plaaniliste haigete järjekordade pikenemine võib kaasa tuua selle, et patsient jõuab haiglasse kui infarkt on käes,» ütles Ida-Tallinna Keskhaigla kardioloog Merle Kadarik.

Hetkel on järjekorrad kardioloogi vastuvõtule kaks kuni kolm kuud pikad, mis võib kaasa tuua tõsiseid tagajärgi.

Kadariku sõnul on antud juhul  probleem suuresti selles, et paljud perearstid suunavad südamevaevustega patsiendi koheselt saatekirja alusel eriarsti vastuvõtule, ilma et ise asja edasi uuriks ning üritaks vaevusi leevendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles