Igapäevaelu osa, mis võib tõsta vererõhku

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhusaaste hulk oleneb kohast.
Õhusaaste hulk oleneb kohast. Foto: Panther Media/Scanpix

17 teadustööd ühendavast uurimusest selgus seos õhusaaste ja kõrge vererõhu vahel.

Seos leiti nii lühema kui ka pikemaajalise õhusaastega kokkupuutumisel, kirjutab Reuters. Õhusaaste all peeti silmas näiteks sõidukite heitgaase või söe põletamisega kaasnevat õhusaastet.

Üks koonduurimuse peaautoritest Tao Liu, kes töötab Hiinas Guangdongi provintsi haiguste ennetamise ja tõrje keskuses, tõdes, et 1990ndatest on olnud paljude teadlaste hüpotees, et õhusaaste tõstab hüpertensiooni ehk kõrgvererõhutõve riski. 

Teadlased uurisid 17 teadustööd, mis käsitlesid õhusaastet ja hüpertensiooni, milleks loeti vererõhk, mis oli üle 140/90 mmHg. Kõigis uurimustes osales kokku enam kui 80 000 inimest, kel oli kõrge vererõhk ning enam kui 220 000 inimest, kel ei olnud kõrge vererõhk.

Uurijad leidsid, et kõrget vererõhku võib põhjustada nii lühiajaliselt vääveldioksiidiga kokkupuutumine kui ka pikemat aega lämmastikdioksiidiga kokkupuutumine.

Aga lühiajaline kokkupuude süsinikmonooksiidiga näiteks ei seostunud vererõhu tõusuga.

Liu sõnul võib isegi väike kokkupuude eespool mainitud ainetega tõsta vererõhu kõrgenemise riski. Samas lisas ta, et kindlasti on tarvis seda teemat ka tulevikus põhjalikult uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles