Ravimite liigtarvitamine põhjustab peavalu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuvaigistid võivad peavalu veelgi tõsisemaks muuta.
Valuvaigistid võivad peavalu veelgi tõsisemaks muuta. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Valuvaigistite liigtarvitamine ja sellest tingitud kroonilise peavalu sündroom on maailmas üha sagenev probleem, mille kohta on viimasel ajal maailmas tehtud palju uuringuid.

Peavaluga tullakse arsti vastuvõtule, kui valu on korduv ja ajas sagenev ega pruugi alluda käsimüügis olevatele valuvaigistitele, kirjutab Terviseuudised. Tekib oht, et valu vaigistavate ravimite tarvitamine ületab lubatud piiri, mis omakorda põhjustab sekundaarse kroonilise peavalu.

Euroopas ja Põhja-Ameerikas kannatab ravimite liigtarvitamisest tingitud peavalu all umbes üks kuni kaks protsenti inimestest ja see kujuneb sageli juba olemasoleva peavalu tõttu. Esmane peavalu on sellisel juhul sageli krooniline ja pingetüüpi.

Mõju poolest elukvaliteedile on sama suur roll kroonilisel migreenil, mis on oluline ka kroonilise peavalu kujunemisel. Tegu on mõnes mõttes suletud ringiga, kuna ühest küljest on migreen kroonilise peavalu sündroomi kujunemise riskitegur, teisalt on valuvaigistite liigtarbimine omakorda mõjur migreeni krooniliseks muutumiseks.

Risk tekib pea kõigi valuvaigistitega

Peaaegu kõigi valuvaigistavate ravimite puhul on oht, et välja kujuneb krooniline peavalu, ent ravimirühmiti esineb siiski erinevusi. Esimese rea valuvaigistite kasutamise puhul on kriitiline piir ravimite regulaarne tarvitamine vähemalt poolel päevadel kuus vähemalt kolme kuu vältel.

Suure riskiga grupi moodustavad ergotamiin ja selle derivaadid. Nende puhul on krooniline peavaluy diagnoositav juba siis, kui nimetatud ravimeid tarvitatakse kuus kümme päeva või enam. Siinkohal tuleb juhtida tähelepanu asjaolule, et oluline on just tarvitamise sagedus ehk päevade arv kuus, mitte niivõrd kasutatavad annused.

Kroonilise peavalu avastamisel tuleb kohe alustada ravi ja selle eesmärgid peavad olema selgelt mõistetavad. Kui patsiendile on oluline valuvaba elu, siis arsti jaoks on ravi esmane eesmärk suurendada peavalu tundlikkust nii akuut- kui ka profülaktilisele ravile.

Kroonilise peavalu ravis kasutatava kahe põhilise ravitaktikat: ületarvitatavate ravimite kasutamise lõpetamine ja profülaktilise ravi alustamine. Kuigi paljud arstid ja teadlased väidavad, et enne profülaktilise ravi alustamist tuleks ravimite liigtarbimine lõpetad, kuid uuemad uuringud näitavad, et paremaid tulemusi saavutatakse ravi kohesel alustamisel.

Loe täismahus artiklit portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles