Värske uuring: väike pingutus aitab kaalu langetada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalu langetamiseks piisab ka väikesest iganädalasest jooksust.
Kaalu langetamiseks piisab ka väikesest iganädalasest jooksust. Foto: Michelangelo Gratton/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et kaalu langetamiseks ei olegi vaja kuigi palju teha. Piisab iganädalasest väikesest jooksust, mis tuleb kasuks nii kehakaalule kui ka tervisele üldiselt.

Kui tunned, et jooksmine on tõeline piin, siis on meil hea uudis, sest tegelikult ei peagi kehakaalu langetamiseks kuigi palju tegema, vahendab Body and Soul ajakirjas The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness ilmunud uuringut. Teadlased avastasid, et edukaks kaalu langetamiseks ei ole tarvis kuigi pikka maad joosta. Keskmiselt tuli selleks joosta kõigest viis kilomeetrit nädalas.

12 kuud kestnud uuringus palusid Hollandi teadlased 538 pühapäevajooksjal vastata küsimustele oma jooksmis- ja söömisharjumuste kohta. Seejärel mõõdeti kõigi osalejate kehakaalu ja keharasva indeksit ja neile anti GPS-seade, millega kaardistati maa, mille nad joostes läbisid. Ühelegi uuringus osalejatele ei antud nõuandeid selle kohta, kuidas trenni teha. Aasta pärast mõõdeti nende kehakaalu ja keharasva indeksit uuesti.

Uurijad avastasid, et kõige paremini õnnestus rasvapolstritest lahti saada neil, kes jooksid üle viie kilomeetri nädalas ja muutsid söömisharjumusi, kuid ka viiest kilomeetrist jooksmisest oli palju abi.

Tulemused näitasid, et katsealused, kes jooksid alla viie kilomeetri nädalas ja pöörasid tähelepanu söögile, kaotasid keskmiselt 3,55 kilo. Üle viie kilomeetri jooksuga läbimine nädalas andis keskmiselt 3,81-kilogrammise kaalulangetuse. Parima tulemuse saavutasid aga need uuringus osalenud, kes jooksid vähemalt viis kilomeetrit päevas ja toitusid tervislikult. Viis kilomeetrit jooksmist nädalas andsid koos tervisliku toitumisega 5,58-kilogrammise kaalukaotuse aastas.

Seega näitab uuring, et kaalu langetamiseks ei pea saama maratonijooksjaks – piisab ka natukesest jooksmisest ja tervislikust toitumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles