Autos sünnitajate arv kasvab kiiresti

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Hiljutine statistika näitab, et juba viiendat aastat on kasvanud nende naiste arv, kes on lapse ilmale toonud teel haiglasse.

Kuueaastane Mona ei tea ise veel, miks tema sünd nii tähelepanuväärne oli, kirjutab Helsingin Sanomat. Mona sündis Ford Mondeos, teel Kätilöopisto sünnitusmajja. Mona ema Reetta helistas küll haiglasse, kui tundis, et sünnitus kohe pihta hakkab, kuid telefoni vastu võtnud ämmaemand palus tal oodata. «Ämmaemand ütles, et ei kõla just nii, nagu hakkaksin kohe sünnitama ja kui teist korda tagasi helistasin küsis ta, kas saaksin veel veidi oodata,» rääkis Reetta.

Värske statistika näitab, et ootamatult väljaspool meditsiiniasutusi sündinud beebide arv kasvas Soomes juba viiendat aastat järjest. Samal ajal sulgeb aga Soome valitsus sünnitusosakondi, kus aasta sünnib vähem kui 1000 last. Seetõttu tuleb naistel sünnitama jõudmiseks läbida üha pikemaid vahemaid.

Kõige rohkem toimub haiglaväliseid sünnitusi Helsingis, kus selliste sünnituste arv on viie aasta jooksul kasvanud 40–50 protsenti. Soome pealinnas sündis viimasel kahel aastal väljaspool haiglat kokku 75 last, kellest 16 nägi ilmavalgust teel haiglasse.

Terveystalo sünnitusosakonna juht Mika Nuutila ei ole siiski nõus väitega, et sünnitavatel emadel palutakse kodus kauem oodata sünnitusosakondade ülekoormuse tõttu. «Ma ei ole veel kunagi kuulnud, et ühelegi emale oleks öeldud, et ära tule. Võbi-olla oleme soovitanud natuke kauem oodata, kuid ütleme alati, et kui tunned, et on tarvis tulla, siis tee seda,» rääkis Nuutila. Kui sünnituspalat on ülekoormatud, siis võib see tema sõnul tähendada, et osa sünnitajaid saadetakse mõnda teise Helsingi haiglasse.

Nuutila arvates sünnitatakse väljaspool haiglat eelkõige kultuurilistel põhjustel. Tema sõnul on üle kolmandiku hailgast väljaspool sünnitavatest emadest välismaist päritolu. See statistika ei näita siiski, kas need emad otsustavad haiglasse tulemisest loobuda omal soovil või on probleeme hoopis näiteks suhtlusega.

Mis puutub Reettasse ja Monasse, siis neil mõlemal läheb hästi. «Kui viisime auto pesulasse, ütlesid sealsed töötajad, et on juba ühte sellistel põhjustel määrdunud autot pesnud,» rääkis Reetta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles