Majapidamistööd tekitavad rohkem stressi kui palgatöö

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majapidamistööd tekitavad rohkem stressi kui palgatöö
Majapidamistööd tekitavad rohkem stressi kui palgatöö Foto: SCANPIX

USAs Pittsburghi ülikooli meditsiiniinstituudis tehtud uuring näitas, et koduse majapidamise eest hoolitsemine on rohkem närve sööv ja stressi tekitav kui palgatöö.

Uurijate sõnul võivad majapidamisega seotud asjad nagu koristamine, autopesu ja arvete maksmine ka südant mõjutada, kirjutab The Telegraph.

Teadlased uurisid 113 meest ja naist, kelle õlul oli enamik majapidamistöödest. Neil oli ülejäänud pereliikmetega võrreldes kõrgem vererõhk ning nad olid rohkem stressis.

«Probleemi ei tekita mitte majapidamistöö kui selline, vaid selle pärast pidev muretsemine. Muretsemine mõjub organismile halvasti, kuna pidevalt pinges olemine tõstab vererõhku. Kõrge vererõhk aga mõjutab südant ning võib südamehaiguse tekitada,» selgitasid uurijad.

Uuring näitas, et kõige enam muretsetakse koristamise, toiduvalmistamise ja sisseostude pärast. Neile järgnevad autohooldus ja pesemine, arvete maksmine ning eelarve piiridesse jäämine.

Kuid laste või lemmikloomade eest hoolitsemine tervisele halvasti ei mõjunud, pigem vastupidi, need kahandasid stressi.

USA teadlaste katses kirjeldasid katsealused mitu tundi nad palgatööd teevad ning kui palju kodustele majapidamistöödele aega kulutavad.

Samuti pidid nad kolme nädala jooksul käimas arstlikus kontrollis, kus mõõdeti nende vererõhku. Siis pandi katsealustele väike vererõhumonitor, mis salvestas nende vererõhumuutused nii tööl kui ka kodus olles.

Tulemused näitasid, et majapidamise eest suurema vastutuse kandjatel, kellest enamik on naised, on oht kõrge vererõhu ja südamehaiguste tekkeks.

Majapidamistööd kergitasid süstoolset ehk ülemist vererõhku 4,4 mmHg, autoremont 2,64 mmHg ja arvete maksmine 1,66 mmHg.

Vaesemate perekondade liikmeid ohustab kõrgvereõhk ja sellega seonduvad muud probleemid rohkem kui jõukamate perede liikmeid.

Kuigi osad spetsialistid on veendunud, et majapidamistööd on südamele kasulikud, tuleb nüüdse uuringu teinute sõnul arvesse võtta stressi tekitavaid faktoreid.

«Majapidamise eest vastutamine, mitte niivõrd majapidamistööde tegemine, on see, mis kõige enam stressi tekitab ja terviseprobleeme kaasa toob,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles