Lugeja küsib: kas pesemine võib hambaid lõhkuda? (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaid tuleb küll pesta, kuid mitte happerünnaku ajal.
Hambaid tuleb küll pesta, kuid mitte happerünnaku ajal. Foto: Christoph Grothgar/picture alliance/moodboard/Scanpix

«Tavaliselt räägitakse, et hammaste pesemine on oluline selleks, et neisse ei tekkiks auke, kuid hiljuti kuulsin, et liigne hammaste pesemine võib neid hoopis lõhkuda. Kas see vastab tõele?» küsib lugeja.

Vastab Kliinik 32 hambaarst Martin Martmaa, kes rääkis suutervisest tänasel tervise arengu instituudi tervisedenduse konverentsil.

Jah. Liigse pesemisega võib hambaid tõesti lõhkuda. Hambaid ei tohiks pesta siis, kui suus toimub parajasti happerünnak. Happerünnaku ajal on hammaste pesemine kõige hullem asi, mis me suus teha saame, sest happerünnaku tagajärjel muutub hambavaap pehmeks. Hambaharja kasutades kulutame pehmet hambavaapa. Enne uut happerünnakut peaksime laskma hambavaabal taastuda, et taastuks tema tugevus ja sülg saaks teha oma tööd.

Happerünnak tekkib suus näiteks siis, kui sööme suhkruid, mistõttu hambavaap hakkab lagunema ja tekkima hakkab uus auk. Seetõttu peaks toidukordade vahepeal olema vähemalt kolm tundi ja vahepaladeks ei tohiks süüa maiustusi ega juua magusaid jooke. Magusate või happeliste toitude söömise järel võiks hambaid kõigepealt loputada tavalise veega. Meelest tuleks pidada, et toitumine on hammaste tervise jaoks veelgi olulisem kui hammaste pesemine.

See ei tähenda loomulikult, et hambaid ei ole vaja pesta. Selleks, et hambad terved püsiksid, tuleb neid pesta kaks korda päevas kloori sisaldava hambapastaga. Ära ei tohiks unusta ka hambaniiti. Pärast hammaste pesu võiks hambapasta välja sülitada, kuid suu jätta veega loputamata. Nii kestab hambapasta mõju kauem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles