Päike ja aknelööbega näonahk – 3 head nõuannet apteekrilt

, Apotheka apteeker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Samal ajal kui enamik meist ootab suvekuumust ja päikest, võib probleemse nahaga inimeste jaoks see aeg palju peavalu valmistada. Õige nahahoolduse korral on ka aknega kimpus olevatel inimestel võimalik päikesest rõõmu tunda, ütleb Apotheka apteeker Kerli Valge.

Tihtipeale arvatakse, et päike on probleemse naha päästeingliks: tekib kena päevitus, jume muutub ühtlasemaks ning selle tulemusel torkab akne vähem silma. Tegelikult võivad valed päevitamis- ja iluprotseduurid aknega kimpus olevate inimeste nahale hoopis kahjulikult mõjuda. Päevitamine ja jume loovad üksnes illusiooni tervemast ja puhtamast nahast, tegelikult soodustab päikesekiirgus pooriavade sarvestumist ja pärast tugevat päevitamist võib akne hoopis ägeneda. Lisaks kuivatab päike nahka ja seegi mõjub vistrikulisele nahale laastavalt. Negatiivse mõjuna on päikesel ka naha vananemist ja muid kahjustusi esilekutsuv toime. Milliseid õpetusi võiksid järgida inimesed, kes probleemse nahaga kimpus?

  1. Eelistada võiks tundlikule nahale mõeldud päikesekaitsetooteid

Ülioluline on kaitsta näonahka iga päev, ka siis kui on pilvine, sest UV kiired jõuavad nahani ka häguse ilmaga. Probleemse ja tundliku nahaga inimesed peaksid valima tundlikule nahale mõeldud päikesekreemi, sest need ei põhjusta ärritust ega halvenda naha olukorda. Päikesekaitsekreem peaks olema laia spektriga (nii UVA kui UVB-kiirguse vastu) ja selle kaitsefaktor võiks olla vähemalt +25.

Ebakvaliteetne kosmeetika võib näonahale tõelise karuteene teha. Apteegi päikesekaitsekreeme pakkuvates sarjades on värvi-, lõhna-, säilitus- ja muude lisaainete sisaldus minimaalne ning sageli loobutakse neist üldse ja kasutataksegi ainult looduslikke aineid. Tooted on põhjalikult testitud ja seetõttu on oluliselt kindlam valida midagi apteegisarjade hulgast.

Päikesekaitsekreemide seast leiab eraldi ka tooteid, mis mõeldud spetsiaalselt probleemsele nahale. Proovida tasub näiteks BioNike Acteen Sun päikesekaitsekreemi SPF 30, millel kerge ja kiirelt imenduv tekstuur tagab ühtlase ja laia toimespektriga kaitse (UVA-UVB) koos vananemisvastase kaitsega ning aitab reguleerida rasueritust. Heaks valikuks on ka Avene Clenanance päikesekaitseemulsioon SPF 30, mis on mõeldud rasusele ja akne kalduvusega tundlikule näonahale. Eriti soovitatakse seda kergesti põlevale ja kuperoosa kalduvusega nahale.

  1. Puhastustooted olgu kvaliteetsed!

Probleemse naha korral on oluline kompleksne hooldus: naha puhastamine, vistrike välispidine kuivatamine ning probleemse naha toniseerimine. Uute vistrike teket aitavad takistada spetsiaalselt naha, küünte ja juuste tervise hoidmiseks mõeldud vitamiinide ja mineraalainete kompleksid – näiteks uudse koostisega Beauty+ mis sobib kasutamiseks nii naistele kui meestele. Ka B-rühma vitamiinidest on abi.

Naha hoolduseks on apteegis müügil spetsiaalsed pesemis- ja hooldusvahendid. Proovida võiks spetsiaalselt vistrikulisele nahale mõeldud sarju nagu BioNike Acteen, Vichy Normaderm, Avene Cleanance, Babe Stop AKN, Bioderma Sebium, Sesderma Acnises Young, Iwostin Purritin, Isis Teen Derm või Eucerini probleemse naha tooteid.

Tähtis on nahka korralikult puhastada, pestes seda nii hommikul kui õhtul spetsiaalse näopuhastusgeeli või vahuga. Puhastamise järel võib kasutada probleemse naha seerumeid, mis pärsivad rasueritust ja vähendavad põletikku. Väga populaarseks on osutunud Isis Teen Derm kontsetraat-seerum, mis parandab rasuse naha seisundit. Seejärel tuleb nahale kanda niisutav kreem või geel, mis on mõeldud spetsiaalselt probleemsele nahale.

Paar korda nädalas on hea kasutada ka niisutavaid või puhastavaid maske ning koorivaid geele, et nahka puhastada surnud rakkudest. Apotheka Netiapteegist leiab laia valiku erinevatest maskidest ja koorijatest. Vahetult pärast koorivate toodete kasutamist ei ole soovitatav päikest võtta ega külastada solaariumit. Sellepärast on suvisel ajal soovituslik kasutada koorivaid AHA/BHA happeid sisaldavaid tooteid õhtuti.

Probleemse naha meigitooted peaks olema rasva- ja õlivabad, kuna nahk toodab niigi liigselt rasu. Enda jaoks õige toote leidmiseks tasub küsida personaalset nõu apteekrilt, kes oskab vastavalt nahatüübile soovitada õigeid tooteid. Suuremates Apotheka apteekides saab teha ka nahadiagnostikat ehk mõõta naha hetkeolukorda ja vastavalt sellele valida sobilikud nahahooldustooted.

  1. Ravimite ja päikese koostoime võib olla kahjulik

Kui probleemne näonahk või muud tervisemured nõuavad ravimite kasutamist, tuleb teada, et osade ravimite kasutamise ajal on nahk päikesele eriti tundlik ja päevitamisest võib tekkida tugev nahaärritus. Sellised reaktsioonid võivad tekkida tundide või isegi minutite jooksul pärast kiirgusega kokkupuutumist ja ulatusliku päikesepõletusega sarnanev seisund võib kesta üsna kaua. Põletus pole ainuke ravimite ja päikese koosmõjul ilmnev kõrvaltoime – tekkida võib ka naha sügelus, lööve, põletik aga ka pigmendilaigud. Lisaks päikese käes viibimisele võivad kõrvaltoimed tekkida ka solaariumis. Seetõttu on oluline teatud ravimite tarvitamisel päikesekiirgust vältida. Täpsemat infot saab küsida arstilt või apteekrilt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles