Hapnikupuudus tekitas Eesti pisitüdrukule tõsise ajukahjustuse

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina vajab annetajate abi.
Kristiina vajab annetajate abi. Foto: Tartu ülikooli lastefond

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond ulatab oma annetajate toel abikäe peagi kolmekuuseks saavale pisitüdrukule, kes sai hapnikupuuduse tõttu raske ajukahjustuse.

Kristiina sündis tänavu märtsis hapnikupuuduses, mis põhjustas talle raske ajukahjustuse. Laps on alates sünnist viibinud haiglaravil, esimestel nädalatel intensiivravi osakonnas. Oma seisundi tõttu ei suuda ta ise süüa ega neelata. 

Tüdruku raviarst, Tartu ülikooli kliinikumi lastearst Mari-Anne Vals rääkis, et toitmiseks on Kristiinale rajatud jejunostoom ehk avaus peensoolest kõhuseinale, mis eeldab pidevat ööpäevaringset toitmist spetsiaalse toitmispumba ja toiduseguga. «Toitmissüsteeme tuleb vahetada iga päev vältimaks infektsiooni. Lisaks vajab laps ööpäevaringselt sagedast hingamisteede aspireerimist ehk puhastamist,» räägib dr Vals.

Tervislikust seisundist lähtuvalt võiks pisike Kristiina saada kodusele ravile, kuid see on võimalik vaid spetsiaalsete abivahendite ja toidusegu toel. Kõikide kodus kasvamiseks vajalike abivahendite (toitmispump, toitmissüsteemid, aspiraator ja aspireerimissondid) ning kallihinnalise toidusegu soetamine ja rentimine käib perele üle jõu. Seetõttu pöördusid tüdrukutirtsu vanemad lastefondi poole, kes otsustas esialgu poole aasta jooksul need kulud hüvitada toetades perekonda kokku 3492 euroga. 

Lisaks Kristiinale aitab lastefond käesoleval hetkel veel 12 spetsiaalset toidusegu vajavat raskelt haiget last vanuses kolm kuud kuni 14 aastat. Kokku toetab lastefond neid lapsi toidusegu ja sonditoitmiseks vajalike abivahendite kulude katmisel igakuiselt ligi 4200 euroga. Aastas vajavad need lapsed rohkem kui 50 000 eurot.

Kui ka Sina sooviksid anda oma panuse Kristiina ja teiste spetsiaalset toidusegu vajavate laste toetuseks, kutsume Sind üles osalema Pardirallil, millega kogutakse tänavu vähihaigete laste kõrval raha ka toidusegu vajavate laste heaks. Lähemalt saab lugeda ja pardinumbri soetada Pardiralli kodulehelt.

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond on üks vanimaid ja suuremaid Eesit-üleseid heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligi kolme miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles