Lugeja küsib: kas hooldekodus oleva pensionäri abikaasa saab toetust?

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

«Kui elukaaslasest pensionär on hooldekodus ning füüsiliselt kodus ei ela, kas siis saab toetust? Nimelt hooldustvajav pensionär ei toeta ju rahaliselt üksi kodus elavat pensionäri, tema pension läheb hooldushaigla koha tasumiseks ning omaksed saavad veel hulga raha juurde maksta. Niisiis on üksi elav pensionär veel raskemas (rahalises) seisus, toetades elukaaslase haiglakohta veel oma piskust pensionist,» kirjutas murelik pensionär.

Vastab Sotsiaalkindlustusameti kommunikatsiooninõunik Regina Salmu.

Riigi poolt on tagatud puuetega inimeste sotsiaaltoetuse maksmine juhul, kui inimesel on tuvastatud puude raskusaste. Sotsiaaltoetust makstakse ka siis, kui inimene viibib hooldekodus. Vanaduspensioniealisele inimesele makstava sotsiaaltoetuse suurus sõltub temal tuvastatud puude raskusastmest. Sügava puude korral on sotsiaaltoetuse suuruseks 40,91 eurot, raske puude korral 26,85 eurot ja keskmise puude korral 12,79 eurot kuus.

Arvestades pöördumises antud teavet, palume inimesel pöörduda kohaliku omavalitsuse poole, kellel on enam võimalusi keerulisse olukorda sattunud inimeste aitamiseks - soodustada ja parandada inimese toimetulekuvõimet ja katta osaliselt inimese hädavajalikke kulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles