Ultrasportlane Rait Ratasepp valmistub ekstreemse trenniga 1130 kilomeetri läbimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

19 km ujumist, 900 km ratast ja 211 km jooksu ei ole distantsid, mida tavaline spordisõber ka nädalaga läbiks. Postimees uuris, kuidas treenib ultratriatleet Rait Ratasepp  vaid paar päeva enne väljakutse algust. Vaata videot!

Mitmetel rasketel ultrajooksudel ja ultratriatlonitel end tõestanud tartlane Rait Ratasepp võtab need distantsid esimese eestlasena järjest ette. Ta alustab homme, 10. juunil Eestis viie täispika triatloni läbimisega.

 Ratasepp alustab katsumust kell 9 hommikul 19 km ujumisega Tartus Arctic Sport spordiklubi 25-meetrises basseinis, kus tal tuleb selle distantsi läbimiseks ujuda 760 basseinipikkust. Koduses treeningbasseinis oli tema pikimaks treeningujumiseks 12 km, mille netoajaks oli 3 tundi ja 49 minutit. «Jüri Käeni koostatud ujumiskavad olid mahukad ja väsitavad, aga edasiviivad. Rasked režiimujumised ja pikad distantsid annavad enesekindlust, et 19 km vees on läbitavad,» ütles Ratasepp, lisades, et väljakutse ei piirdu mitte ainult vees veedetava seitsme tunniga, vaid tegeleda tuleb ka alajahtumise ja toitumisega.

Pärast ujumist istub Ratasepp kohe ratta sadulasse ning sõidab 900 km mööda Eesti teid. Marsruut viib ta Tartust Valka, Võrru, uuesti Tartu, Viljandi, Pärnu, Lihulasse, Raplasse, Kosele, Tapale, Kadrinasse, Pajustisse, Roelasse, Avinurme, Mustveesse, Jõgevale, Luunjasse. Rattadistants lõpeb taaskord Tartus, kust algab viie maratondistantsi läbimine – 211 km jooks. Planeeritav järjest sportimise aeg on ca 80 tundi.

Jooksu näeb Ratasepp distantsi kõige raskema alana. «Jooksu osa saab olema ülimalt keeruline, sest unetus on selleks hetkeks keha juba niigi viimase piirini viinud ning jooksmine on lihastele üks väljakutsuvamaid tegevusi üldse. Kuna sellises formaadis ultratriatlon on mulle uus ja paljuski tundmatu, ei oska ma täna ette näha, mis kõik mind ees ootab.» 

Sellise ultraspordi ja pingutuse puhul on vajalik teada ka oma verenäitajaid ja nii jälgib Ratasepp on tervist regulaarselt meditsiinilaboris Synlab. Verevõtja ja laboriarst on kaasatud ka tervesse katsumusse, kus tema vere põhinäitajaid, toidust saadavate glükoosi ja muude ainete, taastumisanalüüse ja infarkti ohu markereid jälgib enne katset ja pärast igat ala laboriarst dr Anneli Raave-Sepp.

Eestis toimuv quintuple ultratriatlon on Ratasepale ettevalmistavaks treeningkatsumuseks 29. juulist 31. juulini Saksamaal toimuvaks ultratriatloni MK etapiks, kus järjest tuleb läbida kolm täispika triatloni distantsi. Samuti 24. augustist 2. septembrini Šveitsis toimuvaks kümnekordseks ultratriatloni MK etapiks, kus kümnel järjestikusel päeval läbitakse iga päev üks täispikk triatlon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles