Kuidas põiepidamatusest lahti saada?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põiepidamatuse vastu on võimalik ise palju ära teha.
Põiepidamatuse vastu on võimalik ise palju ära teha. Foto: Jenny Norquist/picture alliance/moodboard/Scanpix

Stressinkontinents on füüsilise pingutuse ajal esinev tahtmatu põiepidamatus ehk uriinileke, mille ärahoidmiseks saab ise palju ära teha.

Elu jooksul kogeb füüsilise pingutusega seotud põiepidamatust iga kolmas naine, kirjutab Terviseuudised. Põiepidamatust põhjustavaks füüsiliseks pingutuseks võib olla näiteks ka köhimine, aevastamine või naermine. Tavaliselt lekib vaid väike kogus uriini, kuid sõltub sellest, kui täis põis alakõhu surve hetkel on.

Stressinkontinentsi seostatakse üldiselt vaagnapõhjalihaste nõrgenemisega ning naistel eelkõige raseduse ja sünnitamisega. Füüsilise pingutusega seotud põiepidamatus on ka nooremate naiste probleem, mis moodustab naistel poole kõikidest pidamatuse vormidest. Mida rohkem on naisel lapsi, seda sagedamini kannatab ta pidamatuse all.

Olulist osa uriinipidamatuse tekkes mängivad mitmikrasedus, pikaleveninud sünnitus, traumaatiline vaginaalne sünnitus ja suure sünnikaaluga lapsed. On leitud, et sünnitamine kükkasendis kahjustab kõige vähem vaagnapõhja. Sünnitusjärgselt uriinipidamatus reeglina kuue nädala kuni kolme kuu möödudes kaob. Kui kaebused püsivad üle kolme kuu, siis uriinipidamatus sageli ka jääb.Selle probleemi tekkele aitab aga kaasa ka emaka (osaline) eemaldamine ja ravimite tarvitamine.

Nii võib pidamatusest vabaneda:

Stressinkontinentsi kergemate vormide puhul on väga efektiivne iga päev treenida vaagnapõhjalihaseid. Oluline on valida sobilik treening, eriti raseduseaegne ja sünnitusjärgne võimlemine ning sellega regulaarselt tegeleda mõned tunnid enne magama minekut vähendage joodava vedeliku kogust.

Väldi või piira alkoholi ja kofeiini tarbimist ning vürtsikaid või happelisi toite, mis ärritavad kusepõit.

Kui oled ülekaaluline, siis vähenda kehakaalu.

  1. Kui oled diabeetik, siis hoia veresuhkru väärtused võimalikult normi piires.
  2. Loobu suitsetamisest (kroonilise köha põhjustaja).
  3. Ole sportlik nii palju kui võimalust ja aega.
  4. Hoidu infektsioonidest (põie, günekoloogilistest).
  5. Ole positiivse mõtlemisega.
  6. Raskemal juhul aitab põiekaela asendit korrigeerida linguoperatsioon.
  7. Enamikke uriinipidamatuse vorme on võimalik kaasaegsete ravimeetoditega ravida või leevendada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles