Värske uuring: rasvane vedelik, mis teeb saledaks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihti rikastatakse eri toitainetega just piima.
Tihti rikastatakse eri toitainetega just piima. Foto: Jeremy Maude/picture alliance/moodboard/Scanpix

Värskest uuringust selgub, et piimas looduslikult leiduv nikotiinamidiribosiidi molekul aeglustab rasvumist, hoiab ära suhkurtõbe ja võib parandada lihaseid.

Cell Metabolismis avaldatud uuringus osalesid Lausanne’i tehnikaülikooli ja Ida-Soome ülikooli teadlased, vahendab Terviseuudised. Teadlaste sõnul on nikotiinamidiribosiidil hämmastav mõju ainevahetusele.

Uuringus kontrolliti nikotiinamidiribosiidi ehk NR-preparaadi mõju hiirte peal. Vastava preparaadi kasutamine ennetas lausrasvast toitu söövate hiire rasvumist. Nad rasvusid 60 protsenti vähem, kui samal dieedi olnud hiired, kes ei saanud spetsiaalset lahust. Samuti ei täheldatud neil vastupidiselt võrdlusgrupi loomadele suhkurtõve arengut. Teadlaste sõnul parandab NR insuliinitundlikkust ka siis, kui toitumine on normaalne.

NR preparaadi kasutamine parandas ka hiirte vastupidavust, nende lihased olid paremas seisus ja energiakulu tõhusam. Teadlaste sõnul seisneb NRi mõju mitokondrite tegevuse parandamises. Selle toimel aktiveerusid sirtuiini nimelised ensüümid, mis parandavad ainevahetusprotsesse. Mitokondrite toimimise parandamine võib aga ära hoida ka mõned east tingitud muudatused.

Teadlaste hinnangul avavad tulemused huvitavaid väljavaateid toidu-ja farmaatsiatööstusele. Kuigi seda molekuli on tõenäoliselt paljudes tavalistes toiduainetes, on seda seni õnnestunud leida vaid piimast. Veel ei ole siiski teada, kui palju tuleks piima juua, et selle kasuliku molekuli mõju esile pääseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles