Kuidas ennetada suhkruhaigust? Astu vähemalt 10 000 sammu päevas

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida rohkem samme päevas astuda, seda madalam on diabeedirisk.
Mida rohkem samme päevas astuda, seda madalam on diabeedirisk. Foto: SCANPIX

Mida rohkem inimene jala käib, seda madalam on tema diabeedirisk, kinnitavad Austraalia teadlased.

Teadlased jälgisid aastatel 2000.-2005. ligi 600 keskealise inimese liikumisharjumuste mõju diabeedile, vahendab HealthDay News. Kõik uuringus osalejad läbisid algselt tervisekontrolli ning samuti pidid nad vastama oma toitumis- ning elustiili puudutavatele üksikasjalikele küsimustele. Vabatahtlikud varustati ka sammulugejaga.

Pärast viieaastast uuringut selgus, et mida suurem oli inimese päevas astutud sammude arv, seda madalam oli nende kehamassi indeks ja talje- ning puusaümbermõõdu suhe ning seda parem oli insuliinitundlikkus. Seda isegi juhul, kui inimesed tarbisid alkoholi ning suitsetasid.

Miks on insuliinitundlikkus oluline? Insuliin on kehaomane hormoon, mida toodetakse kõhunäärmes. See aitab glükoosil siseneda rakkudesse, kus glükoosi kasutatakse elutegevuseks vajaliku energia allikana. Kui glükoos ei pääse rakku, siis veresuhkru sisaldus suureneb ja tekib risk haigestuda II tüüpi suhkurtõppe.

Melbourni Murdochi uurimisinstituudi teadlased tõdesid, et inimesel, kes muutis oma liikumisharjumusi ning tegi päeva jooksul 10 000 sammu, insuliinitundlikkus kolmekordistus võrreldes sellega, kes tegi viis korda nädalas iga päev 3000 sammu.

«Tulemused kinnitavad igapäevase liikumise olulisust kehamassiindeksi ehk ülekaalulisuse, puusa- ja taljeümbermõõdu suhte ning insuliini omandamisel ning peaksid aitama propageerida suuremat füüsilist aktiivsust keskealiste seas,» kirjutavad teadlased uuringu kokkuvõttes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles