Apteekri soovitused värske tätoveeringu hoolduseks

, Apotheka apteeker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Apotheka apteeker Jurgita Vaitoskaite annab nõu, mida peaks tätoveerimise järgselt silmas pidama ja milliseid hooldusvahendeid selleks vaja võib olla.

Tätoveerimisprotsessi käigus viiakse värvaine nõelade abil naha pealmise kihi ehk epidermise all olevasse pärisnahka ehk dermisesse. Kui erksana ja ühtlasena pilt nahale jääb, sõltub suuresti õigest hooldusest.

Mida teeb tätoveerija pärast tätoveerimist?

Tätoveerija paigaldab tätoveeringu peale tavaliselt kile või plaastri, mille võib maha võtta hiljemalt 12 tundi pärast tätoveerimisprotsessi. On olemas ka spetsiaalsed läbipaistvad isekleepuvad kiled, mis võetakse maha 24 tunni pärast. Kui vaadata apteegi sortimenti, sobib selleks hästi näiteks Hydrofilm steriilne läbipaistev haavaplaaster. Kilet/plaastrit võib varem vahetada ka juhul, kui selle alla on kogunenud rohkelt koevedelikku ja verd.

Plaastriga on mugav katta väikseid töid, suuremate pindade katmiseks kasutavad tätoveerijad tavaliselt toidukilet.

Kile/plaastri vahetamine

Pärast kile eemaldamist võib värsket tätoveeringut puutuda ainult äsja pestud kätega ja seda tuleb pesta vähemalt kaks korda päevas leige kraanivee all lõhna- ja värvainete vaba vedelseebiga, selleks sobib näiteks Chemipharm medical soap sensitive vedelseep. Kindlasti ei tohi kasutada tükkseepi, kuna selle pinnal võivad pesitseda bakterid eelmisest kasutajast. Neile, kes ei ole oma kraanivee puhtuses kindel, võib soovitada naatriumkloriidi 0,9%-list lahust, destilleeritud vett või ka tavalist pudelivett. Kuivatada tuleb ühekordse paberrätikuga tupsutades. Mitmekordset kangast rätikut ei tohi kasutada, sest ka seal võivad pesitseda bakterid.

Pärast pesemist tuleb tätoveeringule määrida õhukese kihina salvi. Selleks otstarbeks sobib näiteks Altermed panthenol Forte salv 5% või teised dekspantenooli sisaldavad salvid. Määrida tuleb 2–3 korda päevas või iga kile vahetamise korral. Vana salvi kiht tuleb enne maha pesta.

Üldiselt soovitatakse kilet/plaastrit kasutada kolmel esimesel päeval. Kontuursete tööde ja väikeste tätoveeringute puhul piisab ka kahest ööpäevast. See väldib mikroobide sattumist kahjustunud kohale ja riiete määrimist koevedelikega.

Paistetuse leevendamine

Esimesel ööpäeval võib tätoveeringu koht minna tugevalt paiste. Selle leevendamiseks võib paistetusele asetada 10–15 minutiks külmakompressi, mis on eraldatud haavast kile ja paberiga. Kompressiks võib kasutada näiteks pehmet külma-kuumakotti Thermal care.

Normaalseks peetakse kui koos koevedelikega eritub natuke värvi.

Esimesel päeval kogevad mõned inimesed külmetuselaadseid sümptomeid, k.a. palaviku. Ka see on täiesti normaalne reaktsioon.

Kui tekib põletik

Juhul, kui mõnedes üksikutes kohtades on ikkagi tekkinud põletik, aitab väga hästi Avene Cicalfate antibakteriaalne taastav kreem, mis vähendab armide tekke riski.

Edasine hooldus

Kolm-neli päeva pärast tätoveerimist hakkab surnud epidermise kiht koos värviga maha kooruma. Sel ajal ei tohi haavu kratsida, sügada ega koorikuid jõuga eemaldada, sest sellest võivad jääda tätoveeringule heledad plekid. Sügeluse ja põletustunde leevendamiseks sobib hästi Avene allika ravivesi.

Pesta ja kreemitada tuleb endiselt 2-3 korda päevas tätoveeringu täieliku paranemiseni. Vältida tuleb naha kuivust antud piirkonnas. Selleks sobivad enamus niisutavad kehakreemid ja -õlid.

Tätoveeringu värske välimuse säilitamiseks võiks kreemitada seda regulaarselt ka paranemise järgselt.

Kevadsuvel, kui inimesed liiguvad palju päikese käes, on oluline tätoveeringu erksa värvi parimaks säilimiseks kasutada kõrge päikesekaitsefaktoriga kreeme või päikesekaitsepulka.

Mis hooldusvahendeid värske tätoveeringuga vältida?

Värsket tätoveeringut ei ole soovitav hooldada piiritust sisaldavate lahustega, vesinikperoksiidi, hormoonsalvidega (välja arvatud värviallergia korral), samuti ei tohi põletiku puudumise korral kasutada antibiootikume sisaldavaid tooteid. Paranemist aeglustab ka elastiksidemetega sidumine.

Millal tuleks pöörduda arsti poole?

Arsti ja tätoveerijaga peab inimene ühendust võtma kui:

  • turse ei ole kadunud ega vähenenud kolmandal päeval;
  • üle terve tätoveeringu või suuremal osal sellest on tekkinud mädane eritis;
  • patsiendil on tekkinud kõrge palavik;
  • patsiendil on tekkinud vesivillid ja/või allergiline lööve.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles