Mathildale anti üle Eestis ainulaadne arvuti

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mathidla silmad läksid arvutit nähes särama.
Mathidla silmad läksid arvutit nähes särama. Foto: Valmar Voolaid / Meie Maa

Detsembris toimus Aurigas Kuressaare ametikooli heategevuslik jõululaat, mille tulu läks Muhu neiu Mathilda silmaliigutussüsteemiga juhtmevaba arvuti soetamiseks, mille neiu eile kätte sai.

Kokku koguti heategevuslaadaga 3542 eurot, kirjutab Meie Maa.

Pere tellis arvuti Invaru kaudu. Esialgu tuleb arvutiga harjumiseks mängida spetsiaalseid mänge, et silmad harjuksid ära objektide fokuseerimisega. Invaru OÜ kommunikatsiooni abivahenditehnik Ivar Ambos tunnistas, et esialgu on see keeruline isegi täiskasvanule.

Arvutiga harjumiseks võib Mathildal minna umbes pool aastat. Õppimist alustatakse õppemängudest, edasi õpitakse kommunikaatorit ja menüüs liikumist, kuni jõutakse reaalse arvutikasutamiseni. Seadmega on võimalik teha tööd nagu iga teise arvutiga.

Mathilda silmad pani särama see, kui ta kuulis, et saab tulevikus oma arvutist näha filme, kuulata muusikat, saata ise e-maile jms. Eile proovis ta silmadega joonistamist, kaartidest paaride leidmise mängu jms. Isetegemise rõõm paistis välja suure naeratusena Mathilda näost.

Esialgu on seadet võimalik kasutada pool tundi päevas, kuna silmad väsivad ära, kuid edaspidi võib arvutit kasutada juba pikemalt.

Suurim unistus on Skype’i teel suhelda

Mathilda lõpetab tänavu kooli ja läheb edasi Lihulasse hooldekeskusesse, kuhu ta uue seadme kaasa võtab. Enne saab ta seda kodus õppida.

«Ta saab sellega hakkama. Talle meeldisid arvutimängud. Kahte varianti proovis ta haiglas ka juba. Kõige suurem unistus on tal aga see, et ta saaks Skype’i teel suhelda. Eriti, kuna ta kodust ära läheb. See on suur asi, kui ta sellega hakkama saab,» rääkis Mathilda ema Ete Heinla.

Kui tahad teada, palju ainulaadne arvuti maksma läks, siis vaata siia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles