Lapsevankrid sisaldavad ohtlikke kemikaale

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vankrites leiduvad kemikaalid võivad laste tervist ohustada.
Vankrites leiduvad kemikaalid võivad laste tervist ohustada. Foto: Augenblick fotografie & de/picture-alliance/Scanpix

Hiljuti uuris Soome tarbijate ajakiri Kuluttuja-lehti uuris kuut lapsevankreid müüvat suurt ettevõtet ja avastas, et nelja ettevõtte vankrid sisaldavad tervisele ohtlikke kemikaale.

Ajakiri uuris kuut ettevõtet, kes müüb Soomes aastas kõige rohkem lapsevankreid, kirjutab Yle Uutiset. Kõigest kahe ettevõtte – Emmaljunga ja Stokke – vankrid osutusid lastele ohutuks. Kõigi teiste ettevõtete kärudest leiti ohtralt kemikaale, mille kogus ületas kohati ka Euroopa Liidus kehtivad piirangud.

Kuluttuja-lehti testis vankrite käepidemeid, istmeid ja turvahälle, kust leiti muu hulgas ka polütsüklilisi aromaatsed süsivesinikke, mis võivad põhjustada vähki ja viljatust. Leiti ka jälgi viljakust vähendavatest ftalaatidest, kahtlastest leegiaeglustajatest ja klooritud parafiinidest, mis kahjustavad keskkonda.

Leitud kemikaalid ei tähenda siiski tingimata kohest terviseriski. Näiteks võib polütsüklilisi aromaatsed süsivesinikke olla ka õhus ja toidus. Euroopa Liidu nõuete kohaselt ei tohi toote ühes kilogrammis neid ühendeid olla üle ühe milligrammi. Lastele mõeldud tooted ei tohi neid aineid sisaldada üle poole milligrammi kilogrammi kohta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles