19 nippi kodumaise marja abil salenemiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikaid võib niisama süüa või neist maitsvaid toite valmistada.
Maasikaid võib niisama süüa või neist maitsvaid toite valmistada. Foto: Jens Honore/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuigi maiustamist ei seostata tavaliselt salenemisega, võib maasikate söömine aidata tülikatest lisakilodest vabaneda.

Maasikad on suurepärane toit, sest need sisaldavad vähe kaloreid ja palju toitaineid, kirjutab ajakiri Bild der Frau. Siit leiad kasulikke nippe, mis aitavad maasikate abil kaalust alla võtta.

1. Tee ise kerge saiakate

Selle asemel, et süüa traditsioonilist ohtra suhkruga moosi, võiks teha maasikatest hoopis suhkruvaba toormoosi. Selleks tükelda ja püreesta maasikad ja lisa segule pisut vanilli või kaneeli.

2. Osta kohalikku kaupa

Ka maasikate puhul kehtib reegel, et kohalik kaup on tavaliselt parim. Kohalikud maasikad on mahlased ja magusad, mistõttu ei ole vaja neile suhkrut lisada. Kuna lähedalt pärit maasikad süüakse ära üsna varsti pärast korjamist, on neis ka rohkem toitaineid.

3. Väldi konserve

Konservipurgist pärit maasikatele on tavaliselt palju suhkrut lisatud, mistõttu ei ole neil kohta dieedipidaja menüüs. Söö värskeid või sügavkülmutatud marju.

4. Pese koos rohelise osaga

Maasikad tuleks enne söömist või toiduks tegemist pesta. Selleks, et vesi neist kasulikke aineid minema ei usuks, peaks maasikaid pesema koos tupplehega.

5. Söö maiustuste aseme külmutatud maasikat

Usu või ära usu, aga see toimib. Kui magusaisu peale tuleb, siis lutsuta sügavkülmutatud maasikat. Marjast ninna ja suhu jõudev aroom viib magusaisu ära.

6. Lase vesi kehast välja viia

Kehasse kogunev vesi teeb enesetunde halvaks ja annab endast märku ka siis, kui kaalu peale ronid. Maasikas aitab sellest murest üle saada. See mari sisaldab kaaliumit, mis viib üleliigse vee organismist välja.

7. Söö kommi asemel külmkuivatatud maasikaid

Uus trend on külmkuivatatud maasikad, millele ei ole lisatud kahjulikke aineid. Neid väikestesse kotikestesse pakendatud tervislikke snäkke võiks välja minnes kommi asemel kotti pista.

8. Asenda rämpstoit maasikakrõpsudega

Pese ja tupsuta kuivaks 250 grammi maasikaid, eemalda tupplehed ja lõika marjad parajalt jämedateks seibideks. Jaga need ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile. Soovi korral raputa marjadele supilusikatäis tuhksuhkrut, Seejärel lase neil eelnevalt soojaks lastud ahjus neli kuni viis tundi 60 °C juures kuivada. Nii saad kinoõhtuks maitsvad snäkid.

9. Söö hästi punaseid maasikaid

Maasikad sisaldavad looduslikke värvaineid antotsüaane, mis soodustavad salendava hormooni adiponektiini teket organismis. See hormoon vähendab söögiisu ja soodustab rasvade põletamist.

10. Kombineeri rohelisega

Rasvapõletuseks vajavad rakud hapnikku, mille transpordi eest veres hoolitseb raud, mida on palju spinatis. Maasikates rohkelt leiduv C-vitamiin omastab keha rauda eriti hästi. Sega maasikad, spinat, Mozzarella ja röstitud pähklid kerge kastmega maitsvaks salatiks.

11. Tee maasikatega grilliõhtuks eelroog

Veereta vähese rasvasisaldusega Mozzarellapallikesi värsketest hakitud ürtidest segus ja torka siis juustupallikesed vaheldumisi poolikute maasikatega vardasse. Nii saad grilliõhtuks maitsva ja stiilse eelroa.

12. Tee jäätis ise

Maasikajäätisest loobumise asemel tee endale ise tervislik maiustus. Pese, puhasta ja lõika väikesteks tükkideks 75 grammi sügavkülmutatud maasikaid. Lisa 50 milliliitrit kookospiima ja üks teelusikas tuhksuhkrut ning püreesta segu jäätiseks.

13. Lisa maasikaid hommikusöögile

Söö maasikaid kas müsli ja jogurtiga või täisteraleiva peal koos kodujuustuga. C-vitamiin ergutab ainevahetust ning valgud ja kiudained teevad kõhu kauaks täis.

14. Söö koos mandlitega

Nii maasikad kui ka mandlid ja pähklid sisaldavad ohtralt magneesiumi, mis rahustab närve ja vähendab nälga. Söö pärastlõunal ports maasikaid koos peotäie mandlitega. Väärtuslikud rasvhapped reguleerivad vere rasvanäitajaid.

15. Lisa vürtsi

Lisa maasikatele värskeid ürte nagu näiteks basiilik, münt ja sidrunmeliss. Need maitsetaimed sobivad hästi nii magustesse kui ka soolastesse toitudesse. Rohelistes ürtides on eeterlikke õlisid, mis soodustavad seedimist ja aitavad kaalust alla võtta.

16. Asenda üks söögikord smuutiga

Pese, puhasta ja lõika väikeseks 150 grammi maasikaid. Sega lusikatäie mee, viie supilusika vähese rasvasisaldusega jogurti, 85 milliliitri kookospiima ja sortsu sidrunimahlaga. Püreesta segu salendavaks smuutiks, millega võiks asendada ühe söögikorra.

17. Lisa teravust

Maasikad maitsevad hästi ka tõeliselt vürtsikana. Proovi neid tšilli või pipraga. Võid maasikatele lisada näiteks vürtsi ja balsaamicot. Nii saad marineeritud salati, mis soodustab rasvapõletust.

18. Asenda karastusjoogid maasikaveega

Kes alla tahab võtta, peab ka piisavalt vedelikku tarbima. Enamik inimesi vajab vett poolteist kuni kaks liitrit päevas. Selleks, et muuta söögi kõrvale tarbitav vesi põnevamaks, võib sellele lisada terveid maasikaid. Pane puhastatud maasikad tervenisti kannu, kalla neile vesi peale ja lase veidi tõmmata.

19. Korja maasikaid ise

Kõige parem on maasikad ise põllult korjata. Nii tead, et saad ausa kauba ja pealegi teeb värskes õhus liikumine tervisele head. Pärast seda saab saaki veelgi parema tundega nautida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles