Üllatav tähelepanek: niklit sisaldavate breketite mõju tervisele (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaklambrid sisaldavad küll palju niklit, kuid allergiat ei tekita.
Hambaklambrid sisaldavad küll palju niklit, kuid allergiat ei tekita. Foto: Toomas Huik

Tänapäeval kannavad paljud noored hambumuse parandamiseks breketeid, mis sisaldavad niklit, kuid uuringutest selgub, et breketeid võivad kanda ka inimesed, kes on muidu selle metalli suhtes allergilised.

Nikliallergia on 15–20 protsendil naistest ja ligikaudu viiel protsendil meestest, vahendab Deutschlandfunk. Vaatamata sellele ei ohusta niklit sisaldavad breketid tervist. «Hambaklambritest eraldub suu limaskestale päevas 20–40 mikrogrammi niklit, kuid sellegipoolest ei tekki kontaktallergiat,» rääkis Wiesbadenis asuva Heliose dr. Horst Schmidti kliiniku dermatoloogia ja allergoloogia kliiniku juhataja prof. Christiane Bayerl.

Seda selgitatakse Bayerli sõnul sellega, et suu limaskest on immunoloogilisel teistsuguse ehitusega kui sarvkihiga kaetud nahk, mis katab suurt osa kehast. See tähendab, et immuunsüsteem reageerib suus olevale niklile tavapärasest erinevalt.

Tavaliselt reageeriksid nikli suhtes allergilised inimesed sellele metallile väga ägedalt. Näiteks võivad tugeva allergia esile kutsuda teksapükste nööbid, mobiiltelefonid, sülearvutid ja kellarihmad. Kui nikkel sattub aga suu limaskestale, siis ei hakka immuunsüsteem selle vastu võitlema ka siis, kui breketid jäävad suhu aastateks.

Bayerl selgitas, et sarvkihiga nahas on teatud rakud, mis toimivad immuunsüsteemi käskjalgadena, mille kaudu toimub võimalike ohtlike ainete esitlemine immuunsüsteemile. Sarvkihiga nahas on neil rakkudel täita oluline osa organismi kaitsmisel sissetungijate eest.

Suu limaskestas sarvkihti ei ole ja sama ülesannet täidavad teistsugused rakud, mis ei reageeri nii paljudele erinevatele ainetele ägeda kaitsereaktsiooniga. «Seda saab selgitada inimese arengulooga. Asjade vastu, mille me endale suhu paneme, ei tohi tekkida allergiat,» selgitas Bayerl. Seega võivad ka nikli suhtes allergilised inimesed breketeid rahumeeli kanda.

Lisaks võib see avastus tulevikus aidata paljudel inimestel nikliallergiast sootuks lahti saada. Kui suu kaudu nikli manustamise abil suudetakse välja töötada sarnane ravi, nagu kasutatakse praegu heinanohu ja mõnede teiste allergiate puhul, siis võib Bayerli arvates paljudel inimestel olla tulevikus võimalik õppida unistuste ametit, millest muidu nikliallergia tõttu loobuda oleks tulnud. Näiteks kasutatavad niklit kullassepad ja sellest ametist unistab nii mõnigi tütarlaps.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles