Kuus kodust viisi küüneseentest vabanemiseks (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljajalu ühisduši all seistes võib saada jalaseene.
Paljajalu ühisduši all seistes võib saada jalaseene. Foto: David Oxberry/picture alliance/moodboard/Scanpix

Vahel võib juhtuda, et saad pediküürist, ühiskasutuses olevast dušikabiinist või basseini ääres paljajalu jalutades ebameeldiva kingitusena koju kaasa onühhomükoosi ehk küüneseene, mille vastu oleks vaja hüva nõu.

Seen annab endast esialgu märku valge või kollase laigukesena küüne all ja kui ta ajapikku üha sügavamale tungib, võib küüs hakata paksenema ja koguni pudenema, kirjutab Women’s Health. Seen tekkib sagedamini varbaküüntele, sest jalad on sageli soojas ja niiskes keskkonnas, mis on soodus pinnas seente arenguks.

Nahaarst kirjutab tõenäoliselt küüneseente vastu välja ravimi, mis võib olla kallis ja ei pruugi alati toimida. Ravimil võivad olla ka kõrvalmõjud, nagu näiteks nahalööve või hullemal juhul ka maksakahjustus. Seetõttu otsivad paljud inimesed ravimitele soodsamat ja vähem ohtlikku alternatiivi. Siin on paar nippi, mida soovitab Ameerika Ühendriikides asuva ülikooli University of North Carolina at Chapel Hill farmakoloog Joe Graedon.

Vicks VapoRub

See ravim, mida tavaliselt kasutatakse köha ja ninakinnisuse korral, sisaldab seeni hävitavaid aineid nagu kamper ja eukalüptiõli. USA lennuväes tehti uuring, mis avaldati ajakirjas Journal of the American Board of Family Medicine. Uuringust selgus, et seen taandus vähemalt osaliselt 83 protsendil katsealustest, kes kandsid vatipulgaga väikse koguse köharavimit Vicks VapoRub seenega nakatunud küünele vähemalt korra päevas. 20 protsendil kadus seen täielikult.

Listerine ja valge äädikas

Suuloputusvesi sisaldab tümooli ja mentooli, mis aitavad seentega võidelda, ja äädikas on hape, mis teeb keskkonna seente jaoks ebasoodsaks. Sega need kaks vedelikku kokku, nii et segu sisaldaks mõlemat ühe palju, ja kasta varbad lahusesse. Hoia neid seal iga päev 45–60 minutit.

Maisijahu

Maisijahu on kasutatud tükk aega selleks, et kaitsta roose musti laike tekitava seene eest. Kalla maisijahu madalale pannile, sega see veega, mis on piisavalt kuum, et tekkiks ühtlane pasta. Lase jahtuda ja seejärel pista jalad tunniks ajaks nädalas pasta sisse.

Pau d'arco tee

Laboratoorsete katsete põhjal võib väita, et see sipelgapuukoorest tehtav leotis on seente vastu sama tõhus kui seente vastu kirjutatavad ravimid. Kasta jalad kaks korda päevas 20 minutiks kahe pau d’arco teekotikesega tehtud teesse.

Teepuu- või oregaanoõli

Teepuuõli on kasutatud aastaid nahahaiguste vastu võitlemiseks. Oregaanoõlis on tümooli, mis aitab samuti seentest lahti saada. Tilguta mõned tilgad õli kaks korda päevas seenega nakatunud küüntele.

Uureat sisaldav kreem

Uureat sisaldav kreem võib aidata lahustada nakatunud osa küünest, jättes ülejäänud küüne kahjustamata. Pärast seda võiks jätkata apteegis pakutava seente vastu aitava kreemiga. Enne selle ravi alustamist tuleks kindlasti nõu pidada nahaarstiga, sest pärast küüne osalist või täielikku eemaldamist on küünealune nahk vastuvõtlikum uutele nakkustele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles