Värske uuring: ravimifirmadel on lihtne arste ära osta (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Jochen Sand/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest Ameerika Ühendriikides tehtud uuringust selgub, et pärast seda, kui ravimiettevõtja mõnele sealsele arstile lõuna välja teeb, võib ta õigustatult loota, et arst ka tema ravimeid rohkem välja kirjutama hakkab.

Arstid, kes võtsid ravimifirmalt vastu vähemalt ühe tasuta lõuna, kirjutasid pärast ka sagedamini välja selle ettevõtte ravimeid, selgub hiljuti ajakirjas JAMA Internal Medicine avaldatud uuringust.

San Franciscos asuva California ülikooli ja Havai ülikooli teadlased uurisid hiljuti avaldatud teavet 279 669 arsti suhete kohta ravimiettevõtetega. Selgus, et 63 524 neist arstidest said hüvesid, mis olid seotud nelja uuritud ravimiga. Need olid kolesteroolitaset alandav Rosuvastatin (Crestor), vererõhku langetavad Nebivolol (Bystolic) ja Olmesartan (Benicar) ning antidepressant Desvenlafaxine (Pristiq). 95 protsenti kõigist hüvedest olid tasuta söögikorrad, mille väärtus jäi alla 20 USA dollari.

Arstid, kes said kingituseks neli või rohkem lõuna- või õhtusööki, mis olid seotud nelja uuritud ravimi tutvustamisega, kirjutasid Crestorit välja peaaegu kaks korda sagedamini, Bystolicut üle viie korra sagedamini, Benicari üle nelja korra sagedamini ja Pristiqit üle kolme korra sagedamini. Analüüs näitas ka, et rohkem hakati ravimit välja kirjutama juba ühe tasuta lõuna- või õhtusöögi järel.

Uurimistöö autorite sõnul näitavad selle tulemused selgelt, et üksnes suurematest kingitustest keeldumisest ei pruugi piisata selleks, et teha arstina tööd just patsiendi, mitte ravimifirmade huvidest lähtuvalt. Seetõttu tuleks autorite sõnul ka arstidele tehtavaid väiksemaid kingitusi Ameerika Ühendriikides jätkuvalt jälgida, vaatamata sellele, et Ameerika arstide liidu ja ravimite uurijate ja tootjate liidu juhiste kohaselt ei tohiks arstidele teha kingitusi, mille väärtus ületab 100 USA dollarit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles