Tegur, mis paneb vähi levima kuus korda kiiremini

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähiga tasub püüda stressist hoiduda.
Vähiga tasub püüda stressist hoiduda. Foto: Panther Media/Scanpix

Austraalia uurijad jõudsid järeldusele, et krooniline stress suurendab lümfisüsteemi aktiivsust, lubades nii vähil kuus korda kiiremini levida.

Lümfisüsteem kannab immuunsüsteemi rakke üle kogu keha, et haigusega võidelda, kuid stress annab vähile võimaluse luua lümfisüsteemi nn oma kiirteed, mis aitavad vähirakkudel levida, kirjutab newsmax.com.

Uuringus kasutati hiiri, et teha kindlaks, kui kiiresti rinnavähk levib. Rinnavähirakud olid märgitud fluorestseeruva markeriga, mistõttu oli näha, kuidas vähirakud lümfisüsteemis levisid.

Vähki põdevatel hiirelt levisid stressi põhjustavad rakud kuus korda kiiremini kui kontrollgruppi kuulnud hiirtel, kel polnud kasvajat, rääkis uurija Caroline Le.

Vähiga elu on aga sageli stressirohke ning lõikus ja kiiritusravi võivad stressitaset veelgi tõsta. Uurijad rõhutavad, et stressi kontrollimine on oluline osa vähiravist ning loodavad, et uuring aitab tulevikus vähiravi paremaks muuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles