Miks mõned lapsed söövad liiga palju?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalust rääkimise asemel tasuks vanematel last emotsionaalselt toetada.
Kaalust rääkimise asemel tasuks vanematel last emotsionaalselt toetada. Foto: Panther Media/Scanpix

Uurimaks lapseea liigsöömine konteksti, tuvastati Illinoisi ülikooli süstemaatilise ülevaates kaks potentsiaalset riskitegurit, mis on seotud liigsöömisega alla 12-aastastel lastel.

Kui perekond on laste käitumise ja suhtumise puhul lähim ja kõige mõjukam tegur, siis selgub uuringust, et lapseea liigsöömisega seostatakse ka vanemlikku mitteseotust, emotsionaalset mittereageerimist ja kehakaaluga seotud kiusamist perekonnas, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Kiirelt selgus, et uurijad peavad lapseea liigsöömise puhul keskenduma just perega seotud teguritele ja riskifaktoritele ning neid üllatas, kuivõrd vähe on siiani uuritud kontekstuaalseid mõjusid, eriti võrreldes palju mahukama kirjandusega psühholoogiliste, käitumuslike ja bioloogiliste mõjude kohta.

Uurijad rõhutavadki, et kaal ei ole kõik ning liigne keskendumine kaalule võib olla kahjulik - selle asemel võib laste aitamine oma emotsioonide kontrollimisel tagada nende parema toimetuleku, et neil ei tekiks liigsöömise probleemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles