Kuidas leevendada putukahammustusi?

, Apotheka proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Õitsemise aeg on alati mesilasterohke, suvel kimbutavatest tüütutest sääskedest rääkimata. Kuidas kaitsta end putukate eest, leevendada hammustusest tekkinud sügelust ja turset ning vältida tõsisemaid allergilisi reaktsioone? Nõu annab Apotheka proviisor Janika Tähnas.

Abi sääskede vastu

Sääsetõrjevahendite valikul peab lähtuma sellest, kas seda on vaja lapsele või täiskasvanule, kui kaua peab vahend nahal olema, enne kui selle saab maha pesta, ja kas inimesel, kes tõrjevahendit vajab, esineb mingit allergiat.

Kasutajad on kiitnud uut Free putukatõrjevahendit, mis on ilma lõhnata ning mida võib kasutada igas vanuses, ka imikutele ja väikelastele. Apteegikülastajad hindavad ka juba tuntud Orto Plixi ja Autani tooteid, aga ka 100% looduslikku sääsesalvi Tervix, mis sobib kõikidele pereliikmetele.

Põhjamaises kliimas ei tohiks sääse nõelamine suurt ohtu kaasa tuua. Osal inimestel võib jääda vaid väike märge nahale, kuid natukene tundlikumatel võib nõelamiskoht paiste minna ja hakata sügelema. Esmalt tuleb hammustus seebi ja külma veega puhtaks pesta − see aitab vähendada ärritust ja sügelust ning ära hoida põletiku tekkimist torkehaavas. Suurema turse vältimiseks või leevendamiseks võib abi olla külmakompressist. Kindlasti ei tohi hammustust kratsida, sest see soodustab mürgi levimist ja suurendab põletikuriski.

Mesilased, herilased ja allergia

Mesilase ja herilase nõelamise korral tuleb kindlasti eemaldada astel ja puhastada torkehaav, et vähendada põletiku tekkimise riski. Mesilase ja herilase astla küljes on mürgipaun, mis ei erita kogu mürki kohe, vaid teeb seda aja jooksul. Soovitatav on kasutada pintsette, et saada nõel mürgipauna lõhkumata kätte. Pigistamine võib põhjustada kogu mürgi nahka sattumist ja siis on nõelamise reaktsioon tõsisem. Kui astel on kätte saadud, tuleb toimida nagu sääskede nõelamise korral.

Mesilase ja herilase mürk võib tundlikumatel inimestel põhjustada peale lihtsa ärrituse ka allergilist reaktsiooni. Raskematel juhtudel on anafülaktilise šoki oht, millel võivad omakorda olla rasked tagajärjed. Reaktsioon ilmneb paari minuti jooksul ja inimene võib kohe teadvuse kaotada. Juba hingamisraskuste esinemisel tuleb kutsuda kiirabi. Raskete allergianähtudega inimestel on suvisel ajal looduses viibides soovitatav hoida läheduses esmaabikarp adrenaliinisüstla, glükokortikoidi ja mõne antihistamiinset ainet sisaldava allergiarohuga.

Sügelus ja punetus

Kui ärritus ja sügelus on tugev, on kindlasti abi allergiavastastest preparaatidest. Samas on olemas eri kreeme ja seerumeid, mida ärritunud kohale peale määrida, et ennetada põletiku teket ja vältida sügelust. Hästi toimib Pharmacare antiseptiline spray, paistetusele mõjuvad rahustavalt ka põletustele mõeldud jahutavad salvid või seerumid, mis sisaldavad näiteks aaloed, eukalüpti või teepuuõli (Ciccarelli SOS nahka päästev kreem, Tervistav kreem palsam Allergostop, Boroplus Healthy Skin cream lõhnatu).

Sügelust ja kõrvetamistunnet on võimalik ära võtta ka väikese elektrilaenguga. Kui anda nõelata saanud kohale spetsiaalse pulgaga (Incognito Zap-Ease) mitu korda väike elektriline impulss, takistab see putukahammustusest eritunud mürgil edasi levimise ja neutraliseerib selle. Siiski ei puhasta see haava ega aita vältida põletiku tekkimist, mistõttu on soovitatav pärast hammustust nõelamiskoht tavapäraste vahenditega desinfitseerida. Ka Orto Plix sääsehammustuste leevendamise sprei, After Bite Kids putukahammustust leevendav kreem aitavad vähendada sääse- ja parmuhammustustest tingitud kihelust ja nahaärritust.

Kui leiad nahalt puugi

Puugihammustuse korral on kõige olulisem teada, et nahalt puuki leides tuleb see koheselt eemaldada. Esmalt tuleb nahk puugi ümbert desinfitseerida. Puuki on hea eemaldada puugikonksu, puugitangide või peenikeste puugipintsettidega.  

Puugist tuleb kinni võtta võimalikult naha lähedalt. Kindlasti ei tohi pigistada puugi tagakeha, kuna nii on oht suruda süljenäärmete ja seedekanali sisu haava sisse, nii võib ka haigustekitaja naha sisse jõuda. Puuk tuleb nahalt tõmmata ettevaatlikult, rahuliku liigutusega vertikaalses suunas. Järsult tõmmates võivad puugi kinnitusjätked ehk pea jääda naha sisse ning koos sellega taas ka haigustekitaja. Pärast puugi eemaldamist tuleb hammustuskohta taas desinfitseerida või pesta hoolikalt vee ja seebiga.

Apteekides on saadaval puukborrelioosi kiirtest Tik Alert, mida saab ise 2–4 nädalat pärast arvatavat puugihammustust kodus kasutada. Kui test on positiivne, tuleb kindlasti kohe perearsti poole pöörduda, et vajaduse korral teha ka laborianalüüs ja alustada ravi. Kiirtest sobib vaid inimestele alates seitsmendast eluaastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles