Kala söömine võib päästa tõsisest haigusest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: SCANPIX

Kala või teiste rohkelt oomega-3-rasvhappeid sisaldavate toitude regulaarne söömine võib aidata alandada surmaga lõppeva südamehaiguse tekkimise riski. 

Uuringu autor dr Dariush Mozaffarian Tuftsi ülikoolist tõdes, et nende teadustöö kinnitab, kuivõrd oluline osa tervislikust toitumisest on kala ja oomega-3-rasvhapete söömisel, kirjutab newsmax.com. 

Mozaffariani sõnul on varasemad uurimused näidanud, et kala on kasulik, kuid ebaselge on olnud, kas kalaõli tarbimisest on kasu ka südamehaiguste puhul.

Selle teadustöö tarbeks uurisid teadlased 19 uurimistööd 16 erinevast riigist. Uuritavaid oli kokku ligikaudu 46 000 ning neist peaaegu 8000 sai uurimise perioodil esimest korda infarkti ning 2781 uuritavat suri sellesse. 

Teadustöö näitas, et oomega-3-rasvhapete tarbimine vähendas surmaga lõppeva südameinfarkti tekkimise võimalust kümme protsenti. Mitte surmaga lõppevate südamehaiguste ja oomega-3-rasvhapete söömise vahel seost ei leitud. 

Uuring avaldati ajakirjas JAMA Internal Medicine. Uurimistööga saab tutvuda siin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles