Värskest uuringust selgus, et puu- ja köögiviljade söömine aitab alandada diabeedi tekkimise riski.
Haigus, mida aitavad eemale hoida puu- ja köögiviljad
Diabeet on võtmas epideemia mõõtmeid, kirjutab newsmax.com. Maailmas põeb seda ligi 350 miljonit inimest ning igal aastal sureb haiguse komplikatsioonidesse umbes 1,5 miljonit inimest.
Ühendkuningriigi teadlased analüüsisid enam kui 1500 täiskasvanut, kes osalesid iga-aastasel toitumisuuringul. Uurijad keskendusid kahele vere biomarkerile.
Teadlased jõudsid seisukohale, et rohke puu- ja köögiviljade söömine aitas alandada põletiku ja oksüdatiivse stressi biomarkereid, mis on teist tüüpi diabeedi riskifaktorid. Samas sõid rohkelt puu- ja köögivilju tarbinud inimesed vaid vähesel määral kartulikrõpse, suhkrut ja nisujahust saia.
Uuring oli teadlaste hinnangul eriti oluline, sest seal uuriti mitmete toitude koosmõju. Teadustöö avaldati ajakirjas International Journal of Food Science and Nutrition.