Kodusünnituse valiku põhjuseks võib olla ka kehv haiglakogemus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämmaemand Siiri Põllumaa sõnul on kodusünnituse seadustamist oodatud juba kümme aastat.
Ämmaemand Siiri Põllumaa sõnul on kodusünnituse seadustamist oodatud juba kümme aastat. Foto: Sille Annuk

Kodusünnituse seadustamise üle puhkenud arutelu on tõstatanud ka küsimuse, miks mõni pere kodus sünnitamise valiku üldse teeb. Ämmaemand Siiri Põllumaa rääkis Postimehele võimalikest põhjustest.

Põllumaa on Tartus kõige rohkem kodusünnitusi vastu võtnud ämmaemand. Ta on ise ka nelja lapse ema ja neist noorim on sündinud kodus.

«See on nii vana teema, juba kümme aastat ootame seda seadust,» tõdes Põllumaa. «Mõistagi on sihtrühm väike, Eestis on alla saja kodusünnituse aastas. Teisalt – inimese sünd on alati väga kaalukas ja kaudselt puudutab see teema kogu riiki.»

Miks pooldab kogenud ämmaemand kodusünnitusi? Põllumaa sõnul on sünnituskoha valik iga naise õigus, tervishoiusüsteem peab võimaldama abi igal juhul. «Rasedust ja sünnitust ei peaks käsitlema kui haigust, vaid naise organismi normaalset seisundit.

Mida vähem põhjuseta sekkumist, seda parem. Mõistagi on tarvis oskust näha ette riske ning peab olema valmis pöörduma haiglasse,» kinnitas ämmaemand. Tema praktikas on kodusünnitusel lisaabi vaja läinud väga harva.

Miks ikkagi otsustab mõni pere kodusünnituse kasuks? «Enamasti on see mõtteviisi küsimus, harvemini on põhjuseks eelnev negatiivne haiglakogemus,» nentis Põllumaa.

«Kõik sünnitajad ihkavad turvalist keskkonda, kuid mõnele tähendab see moodsa meditsiinilise aparatuuriga varustatud haiglapalatit, teisele koduseinu.»

Küll aga on ämmaemand kindel selles, et kodus tekib ema ja lapse vahel parem side, sest kõrvalisi segajaid on vähem. Haiglas on ka suurem nakkusoht. Põllumaa loodab, et kodusünnitus hakkab kuuluma haigekassa teenuste hulka, pealegi on haiglas kulud palju suuremad kui kodus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles