Neli müüti rasedustestide kohta

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suguhaiguste kiirtest hakkab nägema välja samasugune nagu rasedustest.
Suguhaiguste kiirtest hakkab nägema välja samasugune nagu rasedustest. Foto: SCANPIX

Kuigi rasedusteste on kasutatud juba 1876. aastast ning põhimõtteliselt tuleb tulemuse teadasaamiseks vaid testi peale pissida, ringlevad testi kohta erinevad müüdid.

Health.com uuris Yale'i ülikooli meditsiinikooli sünnitusabi ja günekoloogia professorilt dr Mary Jane Minkinilt, millised on peamised müüdid seoses koduste rasedustestidega ning palus nende tõekspidavust kinnitada või ümber lükata.

1. müüt: rasedustest näitab kohe, kas oled rase või mitte

Kuigi kodused rasedustestid on üldiselt täpsed, ühe uuringu järgi annavad testid 97% õige tulemuse, kuid neid ei ole mõtet teha kohe pärast vahekorda. Dr Minkin selgitas, et viljastatud munaraku kinnitumine emakasse võib võtta kuni viis päeva, mille järel stimuleeritakse hCG hormooni tootmist. See hormoon annab märku ka rasedusest. Kuid ka viie päeva möödumisel ei ole selle hormooni tase veel nii kõrge, et rasedustest annaks täpse tulemuse. Seega tasub oodata veel nädal aega enne, kui hormooni tase on tõusnud ning võib loota, et rasedustest annab täpse tulemuse. Peale selle võib rasestumist mõjutada ka stress, mistõttu tasub olla pigem kannatlik. 

2. müüt: miski ei saa mõjutada koduse rasedustesti tulemusi

Trenn, söök, stress või isegi alkoholi tarbimine ja suitsetamine ei mõjuta keha hCG hormooni tootmist, kui munarakk on juba emakasse kinnitunud. Küll aga võib rasedustest anda valepositiivse vastuse, kui võetakse viljatusravimit, mis sisaldab seda sama hormooni, selgitas dr Minkin.

Tervisliku raseduse puhul kahekordistub hCG tase iga kahe-kolme päeva järel. Kodused rasedustestid ei näita aga hormooni taset organismis, mistõttu tasub viljatusravi puhul minna rasedust kontrollima arsti juurde. Arstil võib uurida, millal tasub viljatusravi puhul teha koduseid rasedusteste. 

3. müüt: rasedustestide peale ei maksa kulutada suuri summasid - on palju loomulikke viise, kuidas saada teada, kas oled rase või mitte

Alternatiivsed ravimeetodid ja ravimid on tegemas oma võidukäiku, mistõttu proovitakse üha enam internetist leitud kodustel meetoditel teada saada, kas on oodata perelisa või mitte. Dr Minkin neid meetodeid õigeks ei pea. Tema sõnul ei saa näiteks võilille lehele või sibulale pissimine näidata võimalikku rasedust, selleks tasuks siiski teha apteegist ostetud rasedustest.

4. müüt: uriinitestiga võib saada teada ka lapse soo

Kuigi lapse soo kohe teada saamine võib tunduda põnev, ei näita seda kodused rasedustestid, sest uriinis pole suguhormoone, rääkis arst. Lapse soo saab teada ultrahelis, mis tehakse tavaliselt 16. kuni 20. rasedusnädalal, olenevalt sellest, kuidas laps ema kõhus paikneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles