Selgus pöidla lutsimise üllatav kasulik mõju

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pöidla lutsimine võib tugevdada immuunsüsteemi.
Pöidla lutsimine võib tugevdada immuunsüsteemi. Foto: John Hedgecoe/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et lastel, kes imevad pöialt või närivad küüsi, areneb välja tugevam immuunsüsteem ja neil esineb vähem allergiaid.

Uus-Meremaa ja Kanada teadlased uurisid lapsepõlves pöidla lutsimise ja küünte närimise pikaajalist mõju immuunsüsteemi arengule, kirjutab ajakiri Pediatrics. Aastakümneid väldanud uuringu käigus võeti jälgimise alla üle tuhande aastatel 1972–1973 Uus-Meremaal Dunedini linnas sündinud lapse. Pöidla imemist ja küünte närimist hinnati katsealustel viie-, seitsme-, üheksa- ja üheteist-aastastelt ja allergiaid 13- ja 32-aastasteselt.

Pöialt imes või küüsi näris umbes kolmandik lastest. Nendel, kel oli küljes vaid üks halb komme, esines 13-aastaselt võrreldes kogu uuritud grupiga viis protsenti vähem allergiaid. Kui lapsed tegid aga mõlemat, oli neil allergiaid koguni 14 protsenti vähem. Allergiate vähenemist täheldati tolmuallergiate ja koduloomadega seotud allergiate puhul, samas ei avaldanud halvad kombed mõju astma ega heinanohu väljakujunemisele.

Teadlased selgitavad kirjeldatud tulemusi hügieeni hüpoteesiga, mille kohaselt kokkupuude mõnede haigusetekitajatega lapsepõlves tugevdab organismi vastupanuvõimet haigustele. Uus-Meremaal asuva Otago ülikooli teadlaste hinnangul näitab uuring veel kord, et see kaitse jääb püsima ka täiskasvanueas.

Uurimistöö kaasautori, Kanadas asuva McMasteri ülikooli professori Malcolm Searsi sõnul ei taha nad küll öelda, et lapsi tuleks julgustada küüsi närima või pöialt lutsima, kuid kinnitavad siiski, et sellistel kommetel on ka positiivseid mõjusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles