Tasub teada: mis muutub uue hambaravihüvitise tulles

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarsti juures tasub käia regulaarselt.
Hambaarsti juures tasub käia regulaarselt. Foto: SCANPIX

Alates järgmise aasta 1. juulist hakkab riik maksma 30-eurost hambaravihüvitist. Kuidas uus kord muudab senist hambaravisüsteemi, selgitab sotsiaalministeerium.

Kui seni ei tasunud riik täiskasvanute esmavajaliku hambaravi eest sentigi, siis uue korra järgi maksab haigekassa kinni poole kokkulepitud hambaraviteenuste raviarvest, kuid mitte rohkem kui 30 eurot aastas. Teisisõnu, uue korra järgi hüvitab haigekassa poole kõigist raviarvetest, mille kogusumma on maksimaalselt 60 eurot aastas. See summa võib aastate jooksul suureneda.

Hambaarsti juurde ka nädalavahetustel ja riigipühadel

Üks eesmärke on leida partnerid, kes suudaksid vajadusel pakkuda vältimatut hambaravi ka töövälisel ajal. See teenus peaks kindlasti olemas Tallinnas ja Tartus, lisaks otsitakse võimalust leida teenusepakkujaid ka Pärnus ja Ida-Virumaal.

 Täiskasvanutele hakatakse hüvitama narkoosis hambaravi

Kui terviseseisund nõuab narkoosis hambaravi,  hüvitatakse täiskasvanutele ka hambaraviks vajalik üldanesteesia ja sellega loogiliselt kaasnevate teenuste kulu. Hambaarstide liidu hinnangul on meditsiinilised kriteeriumid, mille puhul võib kaaluda üldanesteesias hambaravi järgmised: psüühika- ja käitumishäirete ning närvisüsteemi haiguste diagnoosid, kompromiteeritud meditsiiniline üldseisund, raske füüsiline puue või lokaalanesteetikumi talumatus, väga traumaatiline protseduur või ühekorraga läbiviidav väga ulatuslik hambaravi. Meditsiinilise näidustuse kinnitamine võiks toimuda psühhiaatri, (ravi)arsti ja üldanesteesias teenust osutava hambaarsti tihedas koostöös.

Eakad saavad tuge ravi eest tasumisel

Kui seni hüvitas riik töövõimetuspensionärile, vanaduspensionärile ja üle 63-aastasele ravikindlustatud isikule hambaravi eest 19,18 eurot, siis uuest aastast hakkavad nende inimeste, lisaks osalise või puuduva töövõimega inimeste hambaraviarved haigekassa abiga oluliselt vähenema. Uue korra järgi maksab haigekassa kinni 85 protsenti nende raviarvest arvestusega, et patsiendile esitatud raviarve või arvete kogusumma ei ületa 100 eurot aastas. Rahas mõõdetuna hakkab riik nende eest maksma 85 eurot aastas. See summa võib aastate jooksul suureneda. Alles jääb ka hambaproteesihüvitis 255,65 eurot kolme aasta peale. Et proteesihüvitist oleks inimesel võimalikult mugav saada, siis ta tulevikus enam taotlusi esitama ei pea, vaid haigekassa arveldab paigaldajaga ise.

 Rasedate, alla üheaastaste laste emade hambaravihüvitis suureneb

Kui seni hüvitas riik rasedatele, alla üheaastaste laste emadele ning kõrgenenud ravivajadusega inimestele hambaravi eest 28,77 eurot, siis uuest aastast nende hambaraviarved vähenevad. Uue korra järgi maksab haigekassa kinni 85 protsenti nende raviarvest arvestusega, et patsiendile esitatud raviarve või arvete kogusumma ei ületaks esialgu 100 eurot aastas. See summa võib aastate jooksul suureneda.

 Laste hambaravi ja vältimatu abi on ja jääb tasuta

Nagu ka seni, tasub Haigekassa jätkuvalt kõigi alla 19-aastaste kindlustatud isikute hambaravi eest ning ravikindlustatud täiskasvanute vältimatu abi eest. Kindlustuseta isikute vältimatu abi tasutakse riigieelarvest. Peame hoolitsema selle eest, et üha rohkem lapsi jõuaks hambaarsti juurde ega lükkaks oma hambaprobleeme täisikasvanuikka.

Tasub teada

  • Kokkulepitud hambaravi teenused on nt diagnostika, ravimi asetamine ja ajutise täidise paigaldamine, odavama püsiva täidise paigaldamine, hamba eemaldamine, mädakolde avamine ja ravi, juureravi, tuimastus jms.
  • Haigekassa mitterahaline hüvitis järgmisesse aastasse ei kandu ehk uue aasta hüvitisega ei liideta.
  • Mitterahalise hüvitise «võlu» seisneb selles, et haigekassa saab ohjata teenuse maksumust ning hinnabarjäär on madalam.
  • Arvestades, et täiskasvanute hambaravihüvitist rakendatakse alates 1. juulist 2017, siis on lisakulu ravikindlustuse eelarvele 2017. aastal 8,31 kuni 10,46 miljonit eurot, mis tuleb eraldada riigieelarvest.
  • Haigekassa andmetel oli näiteks 17- kuni 18-aastaste noorte eelmise aasta keskmine hambaravi kulu 69 eurot, tänavu keskmiselt 75 eurot.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles