Vähiga võidelnud pereisa suri

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joona Aruväli
Joona Aruväli Foto: Erakogu

Pikalt vähiga võidelnud pereisa Joona Aruväli suri ööl vastu teisipäeva Würzburgis, kus vähki püüti ravida eksperimentaalse meetodiga.

«Joona lahkus meie seast ööl vastu teisipäeva Würzburgi kliinikus pikalt oodatud ravi üle elamata,» kirjutas Aruvälja Facebooki kontole tema elukaaslane Kristel Taal. «Eile pärastlõunal tema seisund halvenes järsult, elutähtsad näitajad langesid alla kriitilise piiri, millest ta arstide tööle vaatamata enam tagasi ei tulnud. Oleme perega sügavas leinas. Täname kõiki suure südamega inimesi, kes meile kaasa tundsid ja Joona ravi jaoks annetasid. Reis siia oli tema viimane elujõudu andev lootus. Viimased sõnad end arstide hoolde andes olid, et ta pole ennast juba väga kaua nii hästi ja kindlalt tundnud… kuid saatusel olid omad plaanid ja nüüd oleme langetatud päi… Tänan teid kõiki südamest.»

Kuigi 54-aastane nelja lapse isa jättis esmapilgul sportliku ja terve inimese mulje, oli ta haige olnud juba 2007. aastast, mil tal avastati C-hepatiit, kirjutas eelmisel nädalal Postimees. Viimased viis aastat oli ta võidelnud vähiga. Kui lümfoom 2014. aastal ägedaloomuliseks muutus, lootis Aruväli abi saada Saksamaalt Würzburgist, kus tema arst oli ka hiljuti meie seast lahkunud Marja Lukki ravinud dr Hermann Einsele. Kuna ravi oleks õnnestumise korral maksnud kokku ligi 450 000 eurot ja Eesti haigekassa seda ei toetanud, siis otsis Aruväli abi annetajatelt, kelle abiga ta ka Würzburgi esimesele ravikuurile sõitis.

Kuna tegemist oli väga eksperimentaalse raviga, siis Eesti haigekassa ega vähiravifond «Kingitud elu» meest ei toetanud. Haigekassa klienditeeninduse osakonna juhataja Terje Kalamehe sõnul ei olnud haigekassal võimalik Aruvälja toetada, sest ravi meditsiinilist efektiivsust ei olnud võimalik tõestada. Ka «Kingitud elu» juht Toivo Tänavsoo põhjendas Aruvälja taotluse tagasilükkamist sellega, et Würzburgis tehtava eksperimentaalse vähiravi meditsiinilist kasu ei ole seni ühegi uuringuga tõestatud.

Aruväli ise rääkis eelmisel nädalal Postimehele, et ei mõista bürokraatiat kohas, kus inimese ainus soov on ellu jääda. Ravi esimese etapi jaoks vajalikud 25 000 eurot õnnestus tal küll annetajate abiga kokku koguda, kuid kahjuks ei õnnestunud ka Saksa arstidel raskesti haiget meest aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles