Hambaarst: see hüvitis on nii väike, et lõhnab populismi järele (3)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kavandatav hambaravihüvitis katkiseid hambaid parandada ei võimalda.
Kavandatav hambaravihüvitis katkiseid hambaid parandada ei võimalda. Foto: Marek Vink

Saaremaa hambaarstide hinnangul ei võimalda 30-eurone hambaravihüvitis, mida tuleva aasta 1. juulist maksma hakatakse, hambaid parandada.

Paljud Saaremaa hambaarstid on seisukohal, et 30 eurost piisab küll selleks, et lasta hambaid kord aastas kontrollida, kuid hambaaukude parandamiseks sellest summast ei piisa, kirjutab Saarte Hääl.

SB Dens OÜ hambaarsti Sergei Bortnikovi sõnul saab 30 euro eest ehk hambakivi eemaldada, kuid isegi korralikku raviplaani teha ei saa ja vaevalt, et see ka patsientegi juurde toob. «Patsiendid, kes käivad, käivad edasi. Need, kes tahavad regulaarselt lasta oma hambaid uurida, tulevad ka ilma kompensatsioonita. See hüvitis on nii väike, et lõhnab populismi järele,» rääkis Bortnikov.

Sarnasel seisukohal on ka Kuressaare hambapolikliiniku juhataja ortodont Reena Reinväli ja Sardent OÜ hambaarst Liina Kaar. «Need, kes oma hammaste eest hoolitsevad, käivad hambaarsti juures niikuinii. Ja neid, kes ei käi, ei meelita ka see hüvitis,» oli Kaar veendunud. Selleks, et hambaravi vajavad inimesed ka tegelikult arstile jõuaksid, peaks hüvitis tema sõnul olema piisavalt suur ka hambaaukude lappimiseks, näiteks 100 eurot aastas inimese kohta.

Luukas K.K OÜ hambaarst Meeri Koppel arvab küll, et hüvitisest on kindlasti abi, sest see tuletab inimesele meelde vajadust hambaid kontrollida, kuid selleks, et hüvitise eest saaks ka raviprotseduure teha, peaks see olema vähemalt 50 eurot.

«Paraku on nii, et enamus inimesi satub hambaarsti juurde alles siis, kui on tekkinud mingi probleem ning antud hüvitis katab taas kord vaid esmase diagnostika (läbivaatus, röntgen jms) ja tuimestuse,» lisas AS Hanvar hambaarst Mai-Liis Soomets. Tema arvates võib hüvitisest eelkõige kasu olla inimestel, kes niigi regulaarseilt hambaid kontrollida lasevad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles